НОВИНИ

Вдигат паметник на инж. Иван Иванов в София

До 24-ти октомври Столичната община събира идейни проекти за изграждането на паметник на инж. Иван Иванов. Той е най-дълго управлявалият кмет на София до момента. Градът е в негови ръце малко повече от 10 години. За реализацията на идеята си Общината е предвидила 50 хиляди лева като 30 хиляди са предоставени от частен дарител.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
16:50, 17.10.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Статуята ще бъде поставена пред метростанция „Стадион Васил Левски“ – на ъгъла на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“. А мястото не е случайно избрано.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община
"Това е мястото, където за първи път, след като успешно е изграден водопроводът, се е получила хубавата планинска вода."

Освен Рилския водопровод, другото голямо дело на инж. Иван Иванов е проектирането на язовир „Искър“. По негово времето е създаден и първият градоустройствен план. Всички улици в центъра са павирани. Започва масово озеленяване на София. Засаждат се кестените по централните булеварди.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община
"За благодарност не е получил нищо приживе, така че му дължим тази памет. Дължим му това да си спомняме кой е Иван Иванов и какво ни е оставил в нашия град София."

Това е втори опит на Столичната община, след като миналата година конкурсът беше прекратен заради неспазване на правилата му. Получените предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
933 дни в Азия
933 дни в Азия
Холандският посланик в Китай е отстранен
Холандският посланик в Китай е отстранен