НОВИНИ

Вежди Рашидов дари свои творби на Националната художествена галерия

Министърът на културата дари над 35 творби от личната си колекция на Националната галерия. Експонатите бяха представени в галерия "Средец" и ще останат там до 5 юли. При откриването на изложбата Вежди Рашидов обяви и още две дарения - за Клиниката по детска онкология в ИСУЛ, и ценни издания на изобразителното изкуство за Националната художествена академия.

Айше Сали
от Айше Сали
19:21, 21.06.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Образци от съвременни български автори, западноевропейска живопис и графика. Но събрани не просто в колекция, а грижливо пазени през годините, заедно с историите, която разказват.

Вежди Рашидов, министър на културата: "Всяка картина сама по себе си разказва нещо. Всеки художник има свой има свой свят, свой разказ, а събирането на различни произведения е събиране на различни разкази. Даряването, пак казвам, след като аз успях да направя един от хубавите български музеи, дощя ми се да дам една част от най-доброто от доброто."

Вежди Рашидов не очаква доброто му дело да служи за пример. За министъра и твореца остава само надеждата, че картините ще бъдат видени от повече хора, студентите ще научат повече за изкуството, а средствата за болницата - ще помогнат на нуждаещите се деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистват опасни дървета в парковете в  София
Разчистват опасни дървета в парковете в София
Премиерът Борисов е разговарял по телефона с председателя на ЕС Доналд Туск
Премиерът Борисов е разговарял по телефона с председателя на ЕС Доналд Туск