Вежди Рашидов обсъди борбата с фалшификатите в Бундестага

След скандала с галерия "Структура" наказанията за фалшификаторите на картини ще се увеличат, съобщи председателят на комисията за култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов. Той проведе срещи днес в германския Бундестаг, където обмени опит за предстоящи промени в българското законодателство, свързани с борбата срещу фалшификатите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:11, 25.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Германският парламент разполага с колекция от 5000 произведения на изкуството. Сега има намерение да ги оформи в дигитална галерия, в която те оставят своя виртуален отпечатък и по този начин да бъдат предпазени от фалшификатори.

Мерките за борбата срещу подправеното изкуство обаче минават и през санкции. В това са единодушни председателите на парламентарните комисии за култура и медии в Народното събрание и в Бундестага.

Йоханес Зеле, зам.председател на Комисията за култура и медии в Бундестага: Фалшификатите на произведенията на изкуството не могат да бъдат спрени. Те се появят, защото имат и съответния пазар. Представляват интерес за хората, които искат да печелят. Важно е да се държи под внимание издаването на сертификати, а както и да има компетентни експерти, които да проверяват. Върху това акцентираме в Германия и сме готови да налагаме твърди санкции.

За Вежди Рашидов темата е изключително близка - самият той е творец и част от българския културен елит. Затова е решен още следващата седмица и въз основа на европейския опит да предложи бързи и ефективни законодателни промени.

Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура и медии в Народно събрание: В момента законът е до 50 000 лв глоба и две години затвор - достатъчно е само това да се прилага. Но явно се налагат още по-строги мерки и аз ще направя всичко възможно. Да сринем пазара на културата в малка държава като нашата, в която пазарът е труден е сериозно престъпление.

Съхранението на паметниците на културата също беше тема от обсъжданията в Бундестага. В сградата са консервирани надписите, оставени от руски войници при влизането им Берлин през 1945 година.

Заедно с българския посланик в Германия, председателят на Комисията за култура и медии в Народното събрание, отдели време и на някои от най-ценните творби от колекцията на Бундестага, като тази на един от главните теоретици на постмодернизма Йозеф Бойс.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН
Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН
Увеличението на заплатите в общинските и областни болници ще e с до 250 лева
Увеличението на заплатите в общинските и областни болници ще e с до 250 лева