НОВИНИ

Вежди Рашидов обсъди борбата с фалшификатите в Бундестага

След скандала с галерия "Структура" наказанията за фалшификаторите на картини ще се увеличат, съобщи председателят на комисията за култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов. Той проведе срещи днес в германския Бундестаг, където обмени опит за предстоящи промени в българското законодателство, свързани с борбата срещу фалшификатите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:11, 25.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Германският парламент разполага с колекция от 5000 произведения на изкуството. Сега има намерение да ги оформи в дигитална галерия, в която те оставят своя виртуален отпечатък и по този начин да бъдат предпазени от фалшификатори.

Мерките за борбата срещу подправеното изкуство обаче минават и през санкции. В това са единодушни председателите на парламентарните комисии за култура и медии в Народното събрание и в Бундестага.

Йоханес Зеле, зам.председател на Комисията за култура и медии в Бундестага: Фалшификатите на произведенията на изкуството не могат да бъдат спрени. Те се появят, защото имат и съответния пазар. Представляват интерес за хората, които искат да печелят. Важно е да се държи под внимание издаването на сертификати, а както и да има компетентни експерти, които да проверяват. Върху това акцентираме в Германия и сме готови да налагаме твърди санкции.

За Вежди Рашидов темата е изключително близка - самият той е творец и част от българския културен елит. Затова е решен още следващата седмица и въз основа на европейския опит да предложи бързи и ефективни законодателни промени.

Вежди Рашидов, председател на Комисията за култура и медии в Народно събрание: В момента законът е до 50 000 лв глоба и две години затвор - достатъчно е само това да се прилага. Но явно се налагат още по-строги мерки и аз ще направя всичко възможно. Да сринем пазара на културата в малка държава като нашата, в която пазарът е труден е сериозно престъпление.

Съхранението на паметниците на културата също беше тема от обсъжданията в Бундестага. В сградата са консервирани надписите, оставени от руски войници при влизането им Берлин през 1945 година.

Заедно с българския посланик в Германия, председателят на Комисията за култура и медии в Народното събрание, отдели време и на някои от най-ценните творби от колекцията на Бундестага, като тази на един от главните теоретици на постмодернизма Йозеф Бойс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН
Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН
Увеличението на заплатите в общинските и областни болници ще e с до 250 лева
Увеличението на заплатите в общинските и областни болници ще e с до 250 лева