НОВИНИ

Транзитът на газ - основна тема в срещите на българската делегация в Москва

Русия приветства готовността на България да осигури транзита на газ от Турски поток към Европа и обеща съдействие за ремонта на бойните самолети Су - 25 у нас. Българска делегация, начело с председателя на парламента ни е в Москва. Днес се проведоха срещи с председателя на Съвета на федерацията и с външния министър на Русия.Вижте повече от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:36, 25.06.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Русия е важен партньор за България в енергийната сфера. Това потвърди председателят на парламента Цвета Караянчева. Традиционно големите енергийни проекти бяха водеща тема в разговорите в Москва.

България подкрепя преминаване на разклонение на газопровода Турски поток през територията на страната, заяви на срещите си днес Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева - председател на НС: Аз предложих, тъй като тръбата минава от Турция през България към Сърбия, този регион е балкански регион, да се казва Балкански поток, уточних, че тази тръба се прави по европейско законодателство и няма никакви опасности.

С доставката на газ по тази тръба ще се засили и ролята на газовия хъб Балкан. и ще има реална диверсификация на доставките, отбеляза Караянчева.

Цвета Караянчева - председател на НС: Говорихме и за АЕЦ "Белене" и за участието на "Росатом" в състезанието, което е обявено, ако мога така да кажа, за стратегически инвеститор, за доброто сътрудничество, което има "Росатом" с АЕЦ "Козлодуй" при поддръжката на блоковете.

Българският парламентарен шеф каза още, че България няма да предоставя държавни гаранции за проекта "Белене" или договори за изкупуване на енергия на преференциални цени. Руският външен министър Сергей Лавров също акцентира върху възможностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Надяваме се, че парламентът на България ще подкрепя тези усилия.

Българската делегация е обсъдила ремонта на самолетите Су-25 и е поискала съдействие от Русия.

Цвета Караянчева - председател на НС: Ремонтът на самолетите Су-25 ще бъде в България, в "Авионанс", с руски инженери, които руската страна ще командирова в България. Обеща съдействие г-н Лавров, за да може по-бързо да се случи този процес.

Председателят на българския парламент ясно заяви, че като член на Евросъюза и НАТО, страната ни може да бъде мост в отношенията на двете организации с Русия.

Българска парламентарна делегация е на официално посещение в Москва за първи път от 2010 г. насам. То съвпада и с годината, в която двете страни отбелязват 140 години от установяване на дипломатическите отношения.

Българската делегация поднесе цветя пред гроба на Незнайния войн в Александровската градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ са превели сумата, която трябва да възстановят от субсидиите
ГЕРБ са превели сумата, която трябва да възстановят от субсидиите
Георги Господинов: Демоните от миналото не си отиват от само себе си
Георги Господинов: Демоните от миналото не си отиват от само себе си