НОВИНИ

Прокуратурата ще иска постоянен арест за задържаните за трафик на хора

От обвинението ще поискат задържаните да останат за постоянно в ареста. Акцията е продължение на мащабната операция „Халифакс" на европейските служби от 2017 година. Начинът, по който са прекарвани мигрантите, е бил изключително опасен.

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 25.06.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Групата е действала от началото на 2017 година на територията на България и Сърбия. Каналът за трафик на хора от Афганистан през Иран и Турция е изграден предимно от чужди граждани. Лидерът на престъпната група е иракчанин, помагали му двама българи, един сириец и четирима афганистанци. Част от задържаните имат законен бизнес с търговия и са женени за българки, които според прокуратурата са били наясно с престъпната дейност, но засега не са привлечени като обвиняеми.

Пътят към Западна Европа, както и цените са се уреждали в магазин в Кабул, където се намира роднина на един от задържаните. Разплащането ставало чрез арабската система ,,хавала" , която разчита основно на доверието между посредниците и не оставя никакви следи.

На човек каналджиите взимали между 8 и 10 хиляди евро. Превеждали групи между 30 и 40 човека - предимно афганистанци, пакистанци и иракчани. Има случаи, в които нелегалните мигранти влизали в България с лодки през река Марица.

Сийка Милева - говорител на Специализираната прокуратура: Мигрантите са предимно лица, ненавършили 16-годишна възраст, от мъжки пол, без никакви документи за самоличност. Превеждането е извършвано по изключително опасен начин за живота и здравето на мигрантите. Те са превеждани през т. нар зелени граници, а именно гъсти гористи местности.

Групата използвала специални бусове с тайници, за да транспортират мигрантите до секретни квартири в столичните квартали ,,Филиповци" и ,,Орландовци". След това продължавали към Сърбия, където ги поемали местни каналджии.

Цветан Цветанов, директор на Дирекция ,,Миграция" ДАНС: Касае се за използването на такива МПС-та само при транспортирането на мигрантите от турско-българската граница да вътрешността на страната имам предвид град София и после българо-сръбската граница.

Все още не е ясно колко нелегални мигранти са влезли в Европа, възползвайки се от услугата на каналджиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Веселинов, ВМРО: Има едно общо мнение - парите за партиите са много
Искрен Веселинов, ВМРО: Има едно общо мнение - парите за партиите са много
Разследват причините за пожара в ТЕЦ Марица изток 2
Разследват причините за пожара в "ТЕЦ Марица изток 2"