НОВИНИ

В Пловдив пропищяха от високи сметки за ток

Пловдивчани масово с по-големи сметки за ток. Хората вече заделят пари от спестяванията си за януарските фактури, които се очаква да бъдат още по - високи. От електроразпределителното дружество заявиха, че няма да начисляват лихви за просрочени плащания и всяка една сметка може да бъде проверена.

bnt avatar logo
от Д. Димитров, Н. Ангелова
19:21, 20.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Зимният бюджет на много семейства в Пловдив е на червено. Заради ниските температури всякакви отоплителни уреди влизат в употреба, което се отразява директно в сметките за ток.

Калин Томов: Изненадващо беше 380, аз очаквах 320, но нищо не мога да кажа, не съм засякъл, не съм разследвал случая... Ползвам климатик, бойлер и две отоплителни тела.

За още по-високи януарски сметки предупредиха от електроразрпределителното дружество ЕВН.

Петър Костадинов, ЕВН: Преди 1 седмица достигнахме пиковия товар, който беше регистриран последно през 2009 година.

Голяма част от хората очакват новите фактури с притеснения. Някои споделят, че за електричество през зимата харчат една трета от доходите си.

Експерти обясняват рекордния енергиен разход през най - студените дни с употребата на отоплителни уреди, които имат голяма мощност, но не са ефективни. И за пример дават малките вентилаторни печки, които не са надеждна инвестиция.

Инж. Ивайло Александров, специалист по Топлотехника: Всяка една духалка, която се вземе, при два киловата отоплителна мощност тя харчи два киловата електрическа мощност. От тази гледна точка климатика е доста по ефективен.
;

По данни на EVN електромерите се отчитат редовно, а потреблението отразено във фактурите е за 31 дни. От дружеството заявиха, че по всяка жалба се извършва пълна проверка.

Петър Костадинов, ЕВН: Ако клиентът настоява, има възможност самия електромер да се свали и пред него в безшевна торба да се сложи запечатан и да се изпрати в лаборатория, и да се проверят неговите характеристики.

Продължава проверката на Министерството на енергетиката в електроразпределителните предприятия. От ведомството поискаха дружествата да изработят критерии за разсрочване на високите сметки за ток заради студеното време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нехайно отношение към неработещи ескалатори в метрото
Нехайно отношение към неработещи ескалатори в метрото
Суровата зима носи финансови загуби на летището във Варна
Суровата зима носи финансови загуби на летището във Варна