НОВИНИ

Съдебните медици във Варна се нуждаят от нова апаратура

Съдебните медици във Варна се нуждаят от съвременна апаратура за химичните изследвания, които правят. В момента техниката, с която работят, е от 70-те години на миналия век, а това ограничава точността на изготвяните експертизи. Друг проблем е липсата на млади специалисти с интерес към професията.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Сутрева
18:50, 20.01.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На химичните анализи се основават експертизите за употребата на алкохол, наркотици и за различни отравяния. Клиниката по съдебна медицина във Варна обслужва цяла Североизточна България. Нуждае се от два газови хроматографа.

д-р Вилям Доков – съдебен медик
И прокуратурата, и съдът разчитат основно на медицински заключения и ако те не са достатъчно прецизни или точни, това рефлектира върху правосъдната система и върху хората.”

Клинична пътека за работата на съдебните медици и печалба от дейността им няма. Затова здравните заведения нямат интерес да инвестират в техника. А това прави професията на съдебния медик още по-непривлекателна за младите специалисти.

д-р Вилям Доков – съдебен медик
Имахме скоро конкурс, но те, като видяха с какво разполагаме, казаха не, не са съгласни да работят в такива условия.”

Д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия в парламента, заяви, че е необходим стандарт по съдебна медицина. Тогава болниците ще бъдат задължени да изпълнят определени изисквания, за да получат акредитация.

Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание
“Все пак останалите проблеми в сектор здравеопазване винаги са малко по-горещи и актуални и съдебната медицина остава малко встрани.”

Съдебните медици искат да бъдат отделени в самостоятелна структура, финансирана от държавния бюджет. Това ще осигури пари за нова апаратури и ще реши кадровия проблем.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторите питат защо са били допуснати снайперисти в Народното събрание
Реформаторите питат защо са били допуснати снайперисти в Народното събрание
АБВ и Движение 21 ще работят за алтернативен лявоцентристки блок
АБВ и "Движение 21" ще работят за алтернативен лявоцентристки блок