НОВИНИ

Забавен отговор от институциите притесни граждани

Реконструкция на партерен апартамент в жилищна кооперация създаде напрежение сред част от обитателите. Притеснението им е, че ремонтът може да наруши конструкцията на сградата, а въпреки многобройни сигнали до институциите, не са получили удовлетворителен отговор.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
19:27, 08.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Сградата се намира на ъгъла на булевард "Пенчо Славейков" и улица "Христо Станчев", точно срещу един от входовете на Медицинска академия. Апартаментът е ъглов и е с подходящо разпалажение за офис или търговски обект. Точно това иска да направи от него новият собственик. Началото на строителните дейности, обаче предизвика отпор от част от обитателите.

"Покажете подписите от общото събрание", поиска Мерим Тенев, живущ в сградата.

"Аз не съм присъствал, вие сте го правили."

"Нека да видим подписите за тези ремонти, имате ли право да правите магазин, имате ли право да преустройвате апартамент - нямате."

В момента етажната собстност няма домоуправител. Новият собственик обаче, твърди, че има съгласието на над 70% от собствениците, при определени по закон 67. Както и че проверки са правени от район Триадица и от Строителния контрол.

"Правя това, което ми дава законът, което ми позволява и нищо извън закона няма да направя."

Собственикът показа на екипа ни и част от документи от проверките и от декларации за съгласие от собственици, без да ги снимаме. От фирмата изпълнител на ремонта, която е член на камарата на строителите, увериха, че опасност за сградата няма.

"Имаме конструктивно становище на конструктури, самият собственик е извадил технически паспорт на цялата сграда, това, което преди това го нямаше", уточни Петър Кацаров, фирма изпълнител на преустройството.

Липсата на обратна връзка за проверките от страна институциите обаче изпълва хората с притеснение, че реакцията им може да се окаже закъсняла.

"Нашено голямо притеснение е, че докато се получи отговор от проверките, за които, за едната ние бяхме информирани, че ще се проведе, но нямаме отговор за да бъдем спокойни."

Столичната община временно спря ремонта в апартамента и разпореди нова проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обединение между Стопанската академия и Русенския университет?
Обединение между Стопанската академия и Русенския университет?
Задържаха 12 нелегални мигранти
Задържаха 12 нелегални мигранти