НОВИНИ

Задава ли се нова протестна вълна в Русия?

В Русия съдят задържаните по време на многохилядните антикорупционни демонстрации в неделя, организирани от опозиционния лидер Алексей Навални в десетки градове. Самият той беше оставен в ареста, Фондът му за борба с корупцията беше затворен и обискиран, а повечето от служителите му са задържани. За последиците от демонстрациите и задава ли се нова протестна вълна в Русия - от Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:35, 28.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Жълтото пате се превърна в символ на неделния антикорупционнен масов протест в Русия, свикан заради разкрития за незаконно обогатяване на премиера Дмитрий Медведев. В разследването на Навални се твърди, че Медведев освен вили, яхти и имения, има и ферма за патици.

Артьом Чигадаев, ученик: "Отидох на протеста заради филма, който Навални направи за Медведев. Това ме възмути".

18-годишният Артьом е ученик от Екатеринбург. Неговото участие в протестите включително стана основание за Кремъл да обвини организаторите им, че плащат на тийнейджъри. Сред задържаните в Москва има и 46 непълнолетни.

Организаторите отричат, но масовото участие на младежи в протеста не означава ли, че се подмладява поколението на недоволните в Русия? Анализаторите виждат и други прецеденти в сравнение с демонстрациите преди 5 години.

Алексей Колесников, анализатор, Московски център "Карнеги": "Разширява се територията на протеста. Подобно нещо нямаше през 2011-2012 г. Но всъщност властите внимателно следят тези процеси и са готови да отговарят с репресии. Това го показаха във всички градове, включително в Москва. В столицата беше поставен рекорд по задържания - повече от 1000 души това е много повече от май 2012 г."

Според социолози почти 90 на сто от жителите на страната не приемат корупцията във властта, но не всички намират основание да протестират.

Олег Шиер, московчанин: "Не виждам смисъла от всички тези протести и арести. Ще доведат ли до нещо, ще променят ли нещо?"

Анализаторите не изключват с наближаването на президентските избори в Русия идния март социалното напрежение да се увеличава. Пример за това е и започналия протест на шофьорите на тирове. Те са недоволни от високите пътни такси и заплашват да блокират пътища в 12 руски области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученически процес в Сливенския съд
Ученически процес в Сливенския съд
Част от крайбрежната алея остава затворена
Част от крайбрежната алея остава затворена