НОВИНИ

Кои партии ще загубят централите и субсидиите си?

Само една от партиите, които не влизат в парламента - "Възраждане", има резултат над 1% и ще вземе партийната субсидия. Данните са на Централната избирателна комисия при 100 % обработени протоколи. Всички останали партии, които остават под 4-процентовата бариера освен че не влизат в парламента, губят и партийната си субсидия, както и централите, предоставени им от държавата. Повече за този казус, вижте в репортажа на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
18:53, 28.03.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

След тези парламентарни избори симптоматичен ще остане онзи момент, когато съвсем скоро много разслоени партии най-вече в дясно, но и в ляво ще се простят с парите си, предоставяни им от държавата.

В списъка на тези, които губят държавната субсидия са СДС, ДСБ и ДБГ, които бяха в Реформаторския блок. АБВ, които пък бяха в парламента, но вече няма да бъдат, вероятно ще бъдат помолени да напуснат и сградата си на улица Врабча в София.

Преди тях, в същата сграда се помещаваше НДСВ, които сега държат там само една стая. Сред партиите, които имаха над 1 % на миналите избори са и "Движение 21" на Татяна Дончева и "Глас народен" на Светльо Витков. Но те също участваха в коалиции и не минават единия процент самостоятелно - така че също губят парите.

От "Глас народен" и партията на Кунева - ДБГ пък уточниха, че ще си запазят централите, защото сами плащат за офисите. Но СДС може да загуби емблематичната си централа на "Раковски" 134. Иначе като цяло днешната реакция на тези партии при новината беше да се издигнат над материалното в името на идеалите.

Данаил Георгиев - зам.-председател на "Движение 21": "Движение 21" не е проект за взимане на единият процент от гласовете и за задържане на този един процент. Ние сме хора, за които смисълът за участие в политиката е да бъдат полезни, а не да се класираме за държавната субсидия."
Константин Проданов - председател на АБВ: Така или иначе не сме били вторачени в субсидията, защото основен елемент от нашата платформа беше трикратно намаляване на партийните субсидии. Така че има политически сили и хора, за които това не е първостепенна важност. Радвам се да видя, че едни колеги, които прескочиха бариерата, са се отказали от субсидията, шапка им свалям за това.

Всъщност това са партия "Възраждане". Те са почти непознати, но взимат 1,08 % от гласовете и така се класират за субсидията. Днес обаче обявиха, че я дават за благотворителсност чрез Сметната палата за каузи, които не се финансират от държавата. Иначе имат право на 416 000 лева на година. За кампанията си са похарчили само 5 000 лева, като основната заслуга да ги припознаят отдават на Фейсбук.

Костадин Костадинов - председател на партия "Възраждане": "Смятаме - не само ние, а и всички останали политически партии в страната, че трябва да направят, а именно - да не ползваме субсидията, която е определена от закона в едни доста големи рамки и която ние смятаме, че трябва да бъде премахната изцяло за политическите партии.
Минчо Христов - партия "Възраждане": За тези 4 години, които предстоят ГЕРБ трябва да получи над 50 милиона лева, БСП над 42 милиона лева, Обединени патриоти - над 14 милиона и т.н.

Субсидията е 11 лева на получен глас. От "Възраждане" я определиха като твърде висока и като грешни народни пари. Държавната субсидия обаче е замислена като гаранция за независимост от бизнес интереси именно в името партиите да служат на идеи и на идеали.

Въпреки това от "Възраждане" призоваха всички политически партии да последват примера им и да дарят субсидиите си. Заради особеностите на българската реалност, в която държавните пари не действали като гаранция за независимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нерегламентирано сметище в река Искър до Своге
Нерегламентирано сметище в река Искър до Своге
Кой влиза в парламента след употребата на преференциите?
Кой влиза в парламента след употребата на преференциите?