НОВИНИ

Кой влиза в парламента след употребата на преференциите?

Около 100 000 избиратели повече в сравнение с 2014-та година са гласували с преференции. Как по този начин са пренаредени някои листи и какъв е ефектът от преференциите, обобщава Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:37, 28.03.2017
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Избирателите този път много повече се възползваха от възможността, дадена им от политиците да пренаредят партийните листи и сами да решат кои да бъдат техните представители в парламента. Политологът Първан Симеонов отбелязва, че преференцията съчетава стремежа на хората да избират личности с този да гласуват за партии и политики.

Първан Симеонов - политолог и изп. директор на "Галъп интернешънъл": Тоест преференцията е нещо по средата между крайностите - чисто мажоритарния вот и чисто партийните листи. Затова аз се надявам, че няма както със всяко друго нововъведение като го видим, че не сработва няколко пъти изрядно, да го затрием.

Пренареждане на листите на ГЕРБ, БСП и ДПС има заради феномена 11/11, 10/10 и 9/9, при който избирателите се презастраховат и отбелязват един и същ номер в квадратчето на партиите и в кръгчето с преференциите. В София например такъв е случаят с 11-я в листата на ГЕРБ Борислав Борисов, който измества втория Георги Марков. 10-ят в листа на БСП Николай Цонков пък изпреварва втория Михаил Христов.

В Бургас 11-тата в листата на ГЕРБ Ася Пеева е събрала над 6000 преференции и така се подрежда втора след водача Ивелина Василева. Пренареждане има и при ДПС, които бяха с номер 9 в бюлетината. Ангел Исаев влиза в парламента с над 3300 преференции, като измества досегашния депутат Дурхан Мустафа. 10-ят в този район от БСП Димитър Стоянов, има най-много преференции след водача Петър Кънев - над 4500.

Димитър Стоянов-адвокат, кандидат-депутат от БСП: Доста активно поведение имах в цялата кампания, бях си направил голям списък с мероприятия. Ако ви интересува има ли някаква доза грешка, предполагам, че има, но не е толкова голяма, защото и хората се научиха. Благодарен съм и на съдбата. В едно такова представяне трябва да има и малка доза късмет. Това ми е било късметът.

Анализаторите посочват, че ярко и съзнателно гласуване с преференции се наблюдава в коалициите, където всяка от партиите се стреми да спечели повече депутатски места. Някои кандидати пък водят своя отделна кампания, привличайки личен вот. Така например в Плевен Цецка Цачева, която беше втора в листата на ГЕРБ, засега остава извън парламента, изместена заради преференции.

Във Варна, Симеон Найденов от листата на партия "Воля" от 6-то място с преференции се придвижва на второ след лидера Веселин Марешки. В листата на БСП Иван Иванов от 22-ро място се придвижва на второ, след Стефан Данаилов.

Велин Жеков - председател на РИК - Варна: За всички кандидати, дори в най-големите листи, има пускани преференции, дори за някои от кандидатите доста, хиляди.

В Благоевград пък последният 22-ри в листата на ГЕРБ Стефан Апостолов, които е футболен съдия и син на кмета на Симитли влиза в парламента с над 6 600 преференции. Най-много пък е събрал петият в листата Александър Манолев. Във Велико Търново 4-ят и 5-ят кандидат в листата на ГЕРБ изместват вторият и третият, които съответно остават извън парламента.

Първан Симеонов: Преференцията изигра положителна роля при ГЕРБ този път, като помогна за по-добро усвояване на техния електорален корпус. ГЕРБ като че ли за първи път ползват преференцията толкова активно.

Възможно е в някои от партиите преференцията да се използва за смяна на лицата, за вътрешно партийно прочистване. Възможно е това да е просто плод на зле организирана преференциална кампания от един кандидат и добре организирана от страна на друг кандидат.

И ГЕРБ, и БСП заявиха, че няма да призовават за оттегляне на тези, които са изместили хора на по-предни позиции в листите. Дали обаче след този вот партиите ще ревизират прага от 7 процента за валидност на преференциите, предстои да видим в 44-ят парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои партии ще загубят централите и субсидиите си?
Кои партии ще загубят централите и субсидиите си?
Ученически процес в Сливенския съд
Ученически процес в Сливенския съд