НОВИНИ

Зам.-министър Русинова: Стартираме нова услуга в помощ на хората с увреждания

Ще чуем исканията на хората с увреждания, готови сме да ги приемем и ако има пробойни в закона, те ще бъдат обект на промяна. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ1 зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по повод готвения днес протест пред министерството от хора с увреждания.

bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 09.05.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Надяваме се, че няма да има нови протести. Всеки един закон, когато започне да се прилага, може да бъде надграждан. За нас работата с хора с увреждания винаги е била приоритет, допълни зам.-министърът.

Тя обясни, че социалното министерство стартира нова услуга в помощ на хората с увреждания, както и възрастните хора, нуждаещи се от специални грижи.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Работим по подзаконовата нормативна уредба, днес дори имаме възможност с около 30 общини да подпишем договори по схемата патронажна грижа. Това е нова услуга през общините в България, тъй като голяма част от хората с увреждания, както и възрастните хора имат нужда не само от социална работа и личен асистент, но и от медицинско лице, което да ги посещава. С новата услуга до два часа на ден такова лице - болногледач или медицинска сестра, ще може да посещава хората в такава нужда.

Русинова допълни, че към този момент са подадени 120 проекта от общините, крайният срок за останалите е 10 май. Условията за кандидатстване по новата услуга са събиране на целева група от минимум 50 човека, а финансирането ще се определя според размера на общините.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Целта е да надградим дейността на социалния патронаж и всички останали услуги. Надяваме се над 15 000 човека да могат да ползват тази услуга.
;

Зам-министърът коментира и спряната Стратегия за закрила на детето, която предизвика редица публични възражения, включително и от Православната църква.

Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика: Законът за закрила на детето подкрепя децата, които са изпаднали в риск. Надявам се всички мерки по отношение на подкрепа на семейството, които сме предприели, да продължим да работим по тях.

Зам.-министър Русинова коментира и подробностите около кариерното изложение в Мюнхен на което наши сънародници, работещи и учещи в Германия, ще могат да се срещнат с български работодатели.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха дясната ръка на Хуан Гуайдо
Арестуваха "дясната ръка" на Хуан Гуайдо
Какви са капаните при наемането на кола в ЕС
Какви са капаните при наемането на кола в ЕС