НОВИНИ

Започна кинофестивалът във Венеция

Във Венеция беше дадено началото на най-стария в света кинофестивал. За 74-ти пореден път града събира творците с почитателите на седмото изкуство. За голямата награда "Златен лъв " се състезават 21 филма. Председател на журито тази година е американската актриса Анет Бенинг.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
23:20, 30.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още
започна кинофестивалът венеция

Блясък и политика - така обобщи Венеция 2017 аритстичният директор на фествиала. Всички филми на Мострата ще имат световна премиера в италианския град.

Тазгодишната селекция ще бъде оценявана от жури, председателствано от американската актриса Анет Бенинг.

Анет Бенинг, актриса: Заедно с членовете на журито ще гледаме всеки един филм с цялата си страст, ентусиазъм, и надявам се, знание, но най-вече с цялата си любов към киното. За мен е огромна чест да бъда председател на журито. Благодаря ви много!

Социална сатира на фона на научна фантастика с участието на Мат Деймън откри фестивала. Пристигането му предизвика бурни емоции у меломаните и той дълго раздава автографи. За престижния "Златен лъв" ще борят още филми на Джордж Клуни, Гийермо дел Торо и Пол Шрейдър. Публиката във Венеция първа ще види новите изяви на актьорите Джулиан Мур, Хавиер Бардем, Джуди Денч и Мишел Пфайфър. Робърт Редфорд и Джейн Фонда ще бъдат почетени за цялостно творчество.

Освен от Америка, Италия и Франция , режисьори от Ливан, Израел, Япония и Китай ще мерят сили в официалната надпревара. Победителят ще е ясен на 9 септември. Фестивалът във Венеция открива сезона на кинонаградите и се смята за генерална репетиция за американските Оскари. Събитието се провежда при засилени мерки за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души са приети в Пирогов след свада между българи и роми в София
Четирима души са приети в "Пирогов" след свада между българи и роми в София
Директорът на СМГ не смята, че заслужава да бъде уволнен
Директорът на СМГ не смята, че заслужава да бъде уволнен