НОВИНИ

​Започва модернизацията на железопътната линия София - Елин Пелин

Проектът е на стойност 68 милиона евро, като 85% от тях са по механизма за свързана Европа. Новата линия е част от железопътен коридор, който е най-пряката връзка между Западна Европа и Близкия Изток.

Александър Марков
от Александър Марков
12:27, 10.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Преди около час беше направена първата копка до гара Казичане по проекта за модернизация на линията София - Елин Пелин, предаде репортерът на „По света и у нас“ Александър Марков.

Проектът е на стойност над 130 млн. лв. и предвижда цялостна подмяна на железопътните релси, комуникационната и сигнализационна система. Този проект и модернизацията на линията от Елин Пелин до Костенец представляват най-мащабните модернизационни железопътни проекти у нас през последните години, а общата им стойност е малко над 450 млн. евро.

Когато тези два проекта бъдат приключени към 2020 г., ще бъде завършена първата скоростна железопътна магистрала у нас от българо-сръбската граница до Свиленград на българо-турската.

;

Влаковете ще се движат с по-голяма скорост от сега - до 160 км. в час, а пътуването ще бъде по-безопасно.

Красимир Папуксчийски, дир. на Национална компания „Железопътна инфраструктура“: С реализацията на този проект нашата железница ще стане по-безопасна и ще даде възможност за движение на пътнически влакове до 160 км. в час и на товарни влакове - до 120 км.
Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: След завършването на всички приоритетни направления , през 2023 година ще имаме първата скоростна жп магистрала , свързваща сръбската граница с пристанище Бургас, както и с турската и гръцка граница. Пожелавам спорна работа на изпълнителите спазване на заложените срокове.
;

Идеята на българската държава е тировете, които преминават на транзит през България, да се качат на товарни композиции и да се движат доста по-бързо и държавата да печели от железопътните такси.

В момента един тир преминава доста евтино разстоянието от българо-турската до българо-сръбската граница, пътищата се амортизират, а и отделят множество вредни емисии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ротвайлер нападна шестгодишно момченце в София
Ротвайлер нападна шестгодишно момченце в София
Бойко Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич
Бойко Борисов се срещна със сръбския президент Александър Вучич