НОВИНИ

100-годишна църква в село Равна има нужда от спешен ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 02.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

100-годишна църква във варненското село Равна спешно се нуждае от ремонт. Храмът "Света Великомъченица Марина" е построен преди 92 години и от тогава не е правен основен ремонт. Дарителската кампания се организира от кметството и е обявена в социалните мрежи.

Изграждането на църквата започва през 1927 г. и продължава 9 години. В строежа се включват жителите на селото, идват да помагат строители и от Добруджанския край. Но за автора на иконостаса няма запазена информация до наши дни.

"Преди това е имало в двора на църквата стара църква, която е била изградена 1866 година. Но 1913 г. е имало опустошително земетресение, след което църквата не е можело да се обитава", обяснява Росица Георгиева, кметски наместник на с. Равна.

В момента в селото живеят стотина души. За хората обаче това е свято място, изпълнено със спомени от времето, когато в българските села е кипял живот.

Покривът на църквата спешно трябва да бъде ремонтиран, защото тече и унищожава иконостаса. Фасадата трябва да бъде освежена и да се подмени дюшемето. За всичко това са нужни над 30 000 лева.

Въпреки лошото състояние на църквата тя не спира да приема миряни. Особено за празниците.

"Трябва да дойдем, да почетем, да си спомним страданията, спасителните страдания Господни и Възкресението. Как ние ще искаме да влезем в милостта на Господа, когато ние сме лениви и не желаем да откликнем на това, което църквата ни призовава.", казва отец Владимир.

Кампанията по набиране на средства е организирана чрез кметството и през Фейсбук страницата на село Равна, където е публикувана и банковата сметка на храма "Света Великомъченица Марина". От църковните имоти и от даренията до момента са събрани едва 6000 лева.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБА - резултати
НБА - резултати
Сестри Стоеви са на финал на европейското по бадминтон в Киев
Сестри Стоеви са на финал на европейското по бадминтон в Киев