НОВИНИ

15 милиона лева за разкриване на детски кътове в предприятията

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:51, 29.02.2020
Чете се за: 00:33 мин.
Бизнес

Детски кът в офиса. Програмата е на социалното министерство. Фирмите ще могат да кандидатстват за финансиране за преустройство на помещения и заплати на детегледачи за 1 година.

Зала за обучения в столична фирма се преобразява в занималня за деца и внуци на служителите по време на по-дългите ваканции.

Лидия Симеонова - ръководител "Човешки ресурси": Идвайки на работа, оставят детето в нашата занималня. Отиват работят спокойно, след като свърши работният ден, да могат да си го вземат.

Занималнята работи от няколко години. За децата се грижи учител, получават и храна. Разходите са за сметка на работодателя.

Лидия Симеонова - ръководител "Човешки ресурси": За родителите със сигурност има и финансов ефект, защото не се налага да търсят частни занимални, да заплащат тази услуга.

Програма на социалното министерство ще даде възожност на работодателите да получат до 150 хляди лева за разкриване на детски кътове.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: За инфраструктура - за ремонт, ако трябва да се направи на помещение. И в рамките на 1 година заплатите на детегледачи, като поставяме изискване те да са хора, наети от Бюрата по труда.

Интересът на бизнеса към програмата е голям.

Жасмина Саръиванова - БСК: Дава възможност за подобряване на баланса личен живот-работа.

Бюджетът на програмата е 15 милиона лева. Проекти ще се приемат от следващия месец.

Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика: Голяма част от фирмите, които ползват помещения и са разположени в големите бизнеспаркове и т.н., могат заедно в партньорство да изградят 1 общ детски кът. Така че да се ползва от всички служители.

Очаква се първите детски кътове в офиса да заработят през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой замърсява реките на Пловдив
Кой замърсява реките на Пловдив
29 февруари е Световен ден на редките болести
29 февруари е Световен ден на редките болести