НОВИНИ

19-годишната Зара стана най-младата жена пилот, обиколила света

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:30, 20.01.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Европа
Слушай новината

19-годишната белгийка Зара Ръдърфорд днес записа името си в историята като най-младата жена пилот, обиколила света сама.

БНТ беше първата българска медия, която ви разказа за нея. В предаването "Говори сега" пред Детелина Калфова Зара разказа за полетите, но и за очакването времето да ѝ позволи да лети.

А днес - за първи път от 5 месеца успя да прегърне отново близките си.

Едно смело момиче в този миг влезе в книгата на Гинес. И най-вече - сбъдна мечтата си, като преодоля десетки хиляди километри и страховете си. Зара Ръдърфорд - 19-годишната белгийка, която обиколи света съвсем сама - пилотирайки своя ултралек самолет, "въоръжена" само с GPS, много търпение и доза лудост.

"Още не мога да осмисля какво се случи! Мечтаех за мига, в който най-после отново ще кацна тук след цели 5 месеца. Последният полет не беше никак лесен и съм много щастлива, че успях", казва Зара.

52 държави на 5 континента, изминати за 5 месеца. Пътешествието на Зара започва на 18 август 2021г. в Белгия. Излита на запад към Великобритания, каца в Гренландия, след което прекосява Атлантическия океан и достига до Съединените щати.

В небето е тихо и понякога самотно, разказва Зара. Компания ѝ е правила единствено любимата ѝ музика. И красивата гледка, която се разкривала под нея, разказва пред БНТ.

"Можеш да видиш прекрасни неща. В Исландия, например, летях над активен вулкан. Можеше да се види лавата. Беше много красиво. Имах шанса да кацна на огромното летище JFK в Ню Йорк. Бях много щастлива, прелетях точно над Сентръл парк и Статуята на свободата", казва Зара.

Свободата в небето: 19-годишна жена пилот разказва какво е да видиш целия свят

От Саудитска Арабия, през Антарктида до Чукотка - почти няма кътче по света, над което
да не е прелетяла. Дете на пилоти, от малка знае, че съдбата ѝ е да лети. В сбъдването на мечтата ѝ има и българска следа - наша фирма е основен спонсор на околосветскотo пътешествие.

"Винаги съм си мислела, че ще е прекрасно да обиколя света със самолет. Но толкоз. Беше просто мисъл. Мечта. Нищо повече. И когато завърших училище, си дадох сметка, че имам време. Казах си: „Защо да не направя нещо“? Звучи малко налудничаво, но реших, че ще опитам да обиколя света със самолет", казва тя.

Сега 19-годишната Зара планира да учи в университет. А следващата стъпка е Космоса - вече има и покана от Ричард Брансън да се включи в неговата програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Африка ще има нов шампион, след като Алжир отпадна в групите на КАН
Африка ще има нов шампион, след като Алжир отпадна в групите на КАН
Нов закон слага край на тормоза върху длъжници от колекторски фирми
Нов закон слага край на тормоза върху длъжници от колекторски фирми