НОВИНИ

2 години по-късно: Има ли изтощение от мобилизацията и военните действия в Украйна?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:46, 29.11.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

21 дрона и десетки ракети са свалили уранските системи за противовъздушна отбрана за изминалото денонощие. От Москва заявиха, че са превзели Артьомовское - село в самопровъзгласилата се Донецка народна република. Редица европейски държави и САЩ твърдят, че подкрепата за Киев продължава, но забавянето на доставките на боеприпаси е осезаемо. Външният министър на Украйна заяви, че от обещани 1 милиона снаряда до края на годината, страната до момента е получила около 300 хиляди.

Антонина Данилевич, съпруга на украински военен: "Това е най-актуалната снимка на съпруга ми - от август. Замина на фронта в началото на войната. За последно беше при нас през август. От тогава не сме се виждали."

Олександър - съпругът на Антонина, се присъединява към украинската армия през март 2022 г. Записа се доброволно, подкрепих го изцяло, спомня си Антонина. Бивш университетски преподавател без военен опит, сега е командир на взвод. Гледал е сватбата на сина им онлайн, от руините на Бахмут. 14 годишната им дъщеря расте без него.

Антонина Данилевич: "Как се чувствам... изтерзана... защото всичко, което зимата донесе, ще легне върху моите рамене. Ако има мощни атаки няма да има електричество, отопление. Аз ще трябва да решавам всички проблеми..."

Група жени, начело с Антонина, протестират в Киев. По силата на военновременния закон, подобни демонстрации са забранени, но полицията не пречи на жените. Настояват да има определен краен срок за службата на мобилизираните. Липсата на съществен напредък на фронта и затъването в окопна война, не дават особени надежди за промяна в близките месеци.

И ако преди имаше опашки пред военните комисии, с желаещи да се присъединят към украинската армия, сега няма. Всеки украинец между 27 и 60 години подлежи да мобилизация. Все повече са мъжете, които не желаят да се сражават за свободата на родината си.

- "Както казах - помагам на армията с дарения. Късметлия съм - имам високоплатена работа, която ми позволява дълго време да не излизам от вкъщи. Ако се наложи - използвам таксита."

Все по-често призовки се връчват на работни места или офицери причакват мъже край домовете им, отбелязва Ройтерс. Не са рядкост случаите на корупция. Най-често подкупи получават членове на медицински комисии, които определят кой е годен и кой не за фронта, както и представители на висши учебни заведения, които издават удостоверения, че дадено лице е студент или докторант.

Според разследване на BBC, от началото на войната над 20 хиляди украинци са успели да избегнат мобилизация. Социологическите проучвания сочат сериозна промяна в настроенията в украинското общество - подкрепящите военните действия са значително по-малко, нацията е по-разединена, липсата на сериозен успех демотивира - както войниците на фронта, така и близките им в тила. Рейтингът на президента Володимир Зеленски остава висок, но умората от войната продължава да се трупа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Иванов за БНТ: Александър Везенков бе навсякъде срещу Голдън Стейт
Иво Иванов за БНТ: Александър Везенков бе навсякъде срещу Голдън Стейт
Тревожна тенденция: Безработните младежи у нас над 18 хиляди
Тревожна тенденция: Безработните младежи у нас над 18 хиляди