НОВИНИ

Тревожна тенденция: Безработните младежи у нас над 18 хиляди

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:33, 29.11.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Младежите, които не учат и не работят у нас се увеличават. По данни на Агенцията по заетостта официално регистрираните безработни до 29 години към края на миналия месец са над 18 хиляди. По същото време на 2022-ра те са били с около 2 хиляди по-малко. Младежите, които не учат и не работят и не са регистрирани в бюрата по труда са много повече. Според Евростат през миналата година делът им у нас е бил 15%. А средният за ЕС е 11 на сто.

Във видинската община Чупрене живеят около 1700 души. Младежите до 29 години са около 5%. Повече от половината са регистрирани като безработни. 25-годишният Стефан Иванов търси работа от няколко месеца:

- Няма работа.

- А досега какво си работил?

- По гората.

Младият мъж има съпруга и малко дете, баща му издържа и неговото семейство.

Пламен Иванов, баща на Стефан: "Я ги храним, я всичко!"

Много от младежите в Чупрене са без образование и квалификация. Общината наела 24 души по програма на Агенцията по заетостта.

"Имаше парадокс. Наемаме ги днес, а утре те заминават за чужбина. Търсим всякакви варианти за преквалификация, създаване ан нови условия те да бъдат наети за повече време", каза Мария Тодорова, кмет на община Чупрене.

Вероника Илиева е сред малкото работещи младежи в Чупрене. Наета е по програма за временна заетост. Решила е да завърши висше образование:

"Искам да стана начален учител; Искам да имам хубаво образование и да ми е лесно занапред."

Почти половината от младежите, регистрирани в бюрата по труда в цялата страна са без образование. За всеки безработен се изготвя индивидуален план за действие.

"Стремежът ни е към тези хора, които има нужда от подкрепа да представим разнообразни услуги спрямо техните нужди", каза Габриела Димчева - Агенция по заетостта.

Силвена Йорданова е завършила корабното училище в Русе, но не работи по специалността си. Не успява да продължи образованието си в университет и започва работа като сервитьорка. Сега е наета по програма за младежка заетост:

"Моите познати работят всички, имам и такива, които не работят, защото не им харесват условията, малко са им парите, но те като си седят вкъщи няма от къде да дойдат пари по принцип. Под 1,5 не трябва да се взима, а вече ако са и на квартира, трябва да е над 1,5."

Наетите по програми за заетост получават минимална заплата, но някои работодатели им осигуряват допълнително заплащане. А Бюрата по труда предлагат обучени и стаж за младежи, които официално се регистрират като безработни.

"Стремежът ние те да знаят, че бюрото по труда и Агенцията по заетостта са техен партньор и могат да получат подкрепа, консултиране и помощ за кариерно развитие при нас", обясни още Габриела Димчева - Агенция по заетостта.

Агенцията по заетостта се опитва да привлече безработните младежи да се регистрират в Бюрата по труда. През октомври в рамките на кампанията "Да работиш е яко" са консултирани над 10 500 младежи. В общините Хаджидимово, Опан и Ковачевци младежката безработица е най-ниска - под 5%.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2 години по-късно: Има ли изтощение от мобилизацията и военните действия в Украйна?
2 години по-късно: Има ли изтощение от мобилизацията и военните действия в Украйна?
Монтана разгроми Бановичи в Адриатическата лига по баскетбол за жени
Монтана разгроми Бановичи в Адриатическата лига по баскетбол за жени