НОВИНИ

Адекватно и законно ли е използвала полицията физическа сила и помощни средства при протеста?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:09, 20.11.2023
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Експертите са единодушни - има превишаване на правомощията от страна на униформени и те трябва да бъдат наказани. Адекватно и законно ли е използвала полицията физическа сила и помощни средства миналия четвъртък? Какво казва законодателството?

Според Закона за МВР сред помощните средства, които използва полицията са белезници, палки, химически вещества, водометни машини. Всичко това видяхме в действие на протеста в четвъртък.

Според закона физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение и след преценка на обстановката и нарушението.

Законът подчертава - при използването и на сила, и на помощни средства полицаите трябва да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на тези, срещу които са насочени. Редът за употреба на физическа сила и помощни средства пък се определя с наредба на министъра на вътрешните работи.

В нея е записано, че палки се използват, когато са неприложими по-леки начини и средства за въздействие. Химическите средства, например спрей, според наредбата, са за намаляване на способността за съпротива. Кога и защо се използват водометни машини също е регламентирано в наредбата.

Според нея тези машини са за оказване на физическо и психологическо въздействие върху правонарушителя и се използват при групови нарушения на обществения ред и/или масови безредици. Спазена ли е буквата на закона както според юристи, така и според хора, били част от тази система? Както и как изглежда всичко това от гледната точка на пострадалия от палките - разказваме сега.

Избити зъби, рани и синини. Това са травмите, които Георги Вачев твърди, че са му нанесени от полицаи в четвъртък. Тогава мъжът бил на интервю за работа, след това, по неговите думи, се включил в протеста за кратко, вечерял и се отправил към къщи. Натъкнал се на протестиращи и полиция. Тогава отблизо се срещнал с палките.

"Застанах с гръб, първата ми палка беше тук, ето тук също има - това ми бяха първите две палки. Застанах с вдигнати ръце и получих две палки в главата, след което ми бяха избити зъби и първите 10-15 секунди, докато се осъзная какво става, получих още удари от дясната страна на тялото", разказва Георги Вачев.

Адвокат Петромир Кънчев от Правосъдие за всеки попада в окото на бурята в четвъртък. Той е авторът на кадрите от столичния бар, които показаха жестоки удари.

"Видяхме безпрецедентния акт на полицейско насилие - сила, която беше абсолютно ненужно да се използва. Видно беше за мен като влязъл непосредствено вътре е, че това са хора, които бяха в заведението много преди да влязат полицаите. От чисто правна гледна точка аз считам, че има непропорционалност на силата спрямо действията на протестиращите", обясни адвокат Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки".

Живко Живков е ръководил жандармерията осем години в периода, когато структурата се професионализира. Изгледал е много кадри от протеста в четвъртък. Смята, че водното оръдие е използвано, за да отдели мирно протестиращите и тези, които са търсили конфликт.

"Бих казал, че съвсем точно и правилно така, както са инструкциите беше използвано водометното оръдие - да се създаде респект", заяви Живко Живков - бивш директор на НС "Жандармерия".

"С голямата сила то действително е по-хуманното нещо, отколкото да се използват сълзотворен газ, отколкото да се използват гумени куршуми", допълни Живков.

Специалистите са единодушни, че всеки превишил служебните си задължения трябва да си понесе последствията.

"В определени моменти бяха превишени полицейските правомощия. Но за да се стигне до там, че да се връщат и пак да употребяват сила, явно тук вече трябва да се търси причината и в самите служители, които са си превишили правомощията, но за мен като цяло мероприятието беше много бързо овладяно", подчерта Живко Живков - бивш директор на НС "Жандармерия".

Какво показва практиката?

"Наказания през 2020 г. нямаше. Нещо повече - лицата, които тогава охраняваха протестите, те направиха много сериозна кариера в структурите на МВР. Плащат се някакви обезщетения, които от държавния бюджет хората плащайки данъци плащат обезщетения на хората, които са били бити", адвокат Петромир Кънчев.

А можеше ли напрежението да бъде овладяно без палки и рани по хора и от двете страни на барикадата - отговор се очаква да даде проверката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Нагелсман: Не сме достигнали предела на нашите възможности
Юлиан Нагелсман: Не сме достигнали предела на нашите възможности
10 мига от 2023 година
10 мига от 2023 година