НОВИНИ

Акция "Електрически тротинетки" тече във Варна: Ще има ли ефект?

bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 31.07.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Специализирана полицейска акция за контрол на електрическите тротинетки се провежда във Варна от началото на лятото. Повод са многобройните сигнали на граждани, които недоволстват от бързото, опасно движение на тротинетките в града, а също и зачестилите инциденти с пострадали хора. Проверките ще продължат до края на активния туристически сезон.

Според правилата, приети от варненския Общински съвет, водачите на тротинетки могат да се движат само по велоалеи или в най-дясната част на пътното платно. Много от тях обаче не се съобразяват с наредбата.

"Не се движат по изградената велосипедна алея, че се движат по двама, че не спазват правилото да се движат в най-дясната част на платното за движение. Много често имаме сигнали за водачи на индивидуални електрически превозни средства, които преминават, движейки се, по пешеходна пътека", поясни старши инспектор Димитър Димитров, КАТ - Варна.

В много от сигналите варненци се възмущават, че водачите на тротинетки се движат в пешеходните зони и по тротоарите, минавайки между хората с опасно висока скорост. От своя страна ползващите тротинетки искат да има разумен баланс, а не само ограничения.

"За да сложат забрана, първо трябва да създадат условия. Трябва да направят алеи, на които може да се кара и след това да забранят. За децата трябва да има някакво ограничение, вече как да бъде направено и постигнато, не знам".

"Прекрасен способ наистина за придвижване, няма сини зони, няма паркиране, няма такси и паяци, но гледам, че много хора карат по неправилния начин и пак стигаме до човека".

Водачите на тротинетки нямат право да се движат със скорост по-висока от 25 км/ч. За нарушителите глобата е 50 лева.

"Мисля, че е много добре община Варна да направи една по-широкомащабна кампания, която да разгласи, да обясни и да може да следи за тези неща, за да няма инциденти", предлага водач на тротинетка.

Община Варна трябва да обособи специални места за паркиране на електрически тротинетки в паркове, градини и пешеходни пространства.

Автор: Цветелин Цветков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Струмяни: Дано да не духне вятър отново
Кметът на Струмяни: Дано да не духне вятър отново
Близкият изток се подпали, заяви проф. Владимир Чуков
Близкият изток се подпали, заяви проф. Владимир Чуков