НОВИНИ

Американският Конгрес одобри план за намаляване на парниковите емисии с 40% до 2030 г.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:12, 08.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Горната камара на американския Конгрес одобри амбициозен план за климата, здравеопазването и корпоративните данъци.

Финансовото изражение на документа е 430 милиарда долара, като огромната част от тях - 370 милиарда, ще се използват за инвестиции в областта на климата.

Крайната цел е 40% намаление на емисиите парникови газове до 2030 г. Планът мина с 51 гласа "за" и 50 "против", като гласуването беше изцяло по партийна линия, с решаващата бюлетина на вицепрезидента Камала Харис, която е от Демократическата партия.

Планът предвижда и по-ниски за медицински услуги и лекарства и залага увеличение на корпоративни данъци. Сега светът ще бъде по-добро място за моите внуци, каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

"Сега е моментът да придвижим напред този голям и смел проект, който ще помогне на американците да преборят инфлацията и те ще могат да си позволят спокойно да отидат на лекар и до аптеката. Ще помогне на семействата да плащат месечните си сметки, благодарение на най-смелият план за чиста енергия в американската история."

Поредното ограбване не американския народ - така републиканците определиха законопроекта.

"Удивително е, че демократите грешно тълкуват възмущението на американския народ като мандат за още едно безразсъдно облагане с данъци и разходи. Демократите вече ограбиха семействата веднъж чрез инфлация, а сега искат да ги ограбят още веднъж - с повишаване на данъци и милиарди долари в безразсъдни разходи - и за какво?!", попита Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената.

Проектът беше приет след повече от година и половина дебати и се смята за един стълбовете във вътрешната политика на президента Джо Байдън.

"Днес демократите в Сената застанаха на страната на американските семейства", подчерта държавният глава в изявление от щата Делауеър.

Приемането на плана идва в стратегически важен момент - за демократите е важно да укрепят позициите си и да покажат успехи преди междинните избори за конгрес през ноември. Анализатори отбелязват, че финансовото изражение на проекта е значително по-малко от първоначално представеното от Демократическата партия. Сега планът трябва да получи зелена светлина в долната камара, където демократите имат крехко мнозинство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътни експерти: Довършването на АМ "Струма" е ключово за облекчаването на трафика по Кресненското дефиле
Пътни експерти: Довършването на АМ "Струма" е ключово за облекчаването на трафика по Кресненското дефиле
От днес започва изплащането на пенсиите
От днес започва изплащането на пенсиите