НОВИНИ

Ансамбълът на България завърши на седмо място на финала на ленти и топки на световното първенство по художествена гимнастика

ансамбълът българия завърши седмо финала ленти топки световното първенство художествена гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 27.08.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Ансамбълът на България се класира на седмо място на финала на три ленти и две топки на световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия, което БНТ излъчи на живо.

Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова допуснаха грешки в изпълнението си, включително изхвърлиха лента извън терена и взеха резервен уред. Така възпитаничките на Весела Димитрова заеха седма позиция с оценка от 29.650 точки, от които 15.700 за трудност, 7.950 за артистичност и 6.300 за изпълнение.

Ансамбълът ни завърши без медал в многобоя и на финалите на шампионата, но завоюва отборната титла заедно с Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева.

Златото на ленти и топки спечели Израел с 34.800 точки, пред Китай с 32.800 и Украйна с 32.300.

На финала на пет обръча, който премина без българско участие, световен шампион стана Китай. Тимът, който взе сребро в многобоя след Израел, излезе с първи стартов номер, но изигра безупречно композицията си и получи оценка от 36.500 точки, от които 20.200 за трудност.

На второ място се наредиха домакините от Испания, подкрепяни от своите фенове по трибуните, с 36.100 точки и същата оценка за трудност като на китайките.

Бронзовите медали завоюва Италия с 35.850 точки, а отборът на Израел допусна грешки и остана пети с 35.300. Ансамбълът на Бразилия показа много силна игра и получи равна оценка с тази на Италия, но италианките спечелиха медала заради по-високата си стойност за изпълнение.
България завършва надпреварата с четири медала - един златен отборно, два сребърни на Боряна Калейн на финалите на бухалки и на лента, бронз на Стилияна Николова на топка.

Ансамбълът на България и Боряна Калейн участваха в галаспектакъла за закриването на световния шампионат във Валенсия. Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, както и двукратната световна вицешампионка Калейн представиха композиции на фона на българска народна музика. Домакините от Испания също впечатлиха с оригинално изпълнение и красиви костюми. Голямата част от звездите на шампионата се включиха в шоуто, а също така имаше изпълнения и на мъжка художествена гимнастика.

Официално световното първенство беше закрито от президента на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе и от президента на испанската федерация Хесус Карбайо Мартинес.

Ватанабе благодари на всички и ги призова да се съберат отново догодина за Олимпийските игри в Париж.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен спечели Гран при на Нидерландия и записа девета поредна победа през сезона
Макс Верстапен спечели Гран при на Нидерландия и записа девета поредна победа през сезона
Франция отпадна от битката за медалите на световното първенство по баскетбол за мъже
Франция отпадна от битката за медалите на световното първенство по баскетбол за мъже