НОВИНИ

Атанас Атанасов: Цялото поведение на ИТН показваше, че не искат да съставят правителство

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 30.08.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

„Демократична България“ е готова да участва в преговори за съставяне на правителство, при условие че има предмет. Това коментира в студиото на „Още от деня“ Атанас Атанасов, заместник-председател на парламента и съпредседател на „Демократична България“.

„Ние, независимо от червените линии, които има между нас и останалите политически сили, сме готови да участваме в преговори за съставяне на правителство. Само че на този етап не виждаме предмет на тези преговори, тъй като няма подкрепа за правителство с мандат на БСП. Утре ще разговаряме с колегите от БСП в тази насока, че не отказваме преговори с тях, но бихме желали да бъдат отложени и ако бъдат осигурени гласовете на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, тогава ще се включим в преговорите. Мандатоносителят е този, който трябва да събере подкрепа за кабинета, който ще предложи“, заяви Атанасов.

Още при създаването на нашето обединение „Демократична България“ сме записали, че в политическа коалиция с БСП не можем да влезем, обясни той.

Атанасов определи срещите на Корнелия Нинова като предизборна кампания.

„Това, което в момента прави Корнелия Нинова, е чиста предизборна кампания. Правят се срещи уж, за да се обсъжда дали би могло да се намери мнозинство за правителство, а там се говори за бюджет. Бюджетната процедура е уредена. Има си бюджетна комисия в парламента, където ще бъдат обсъждани предложенията между първо и второ четене. След това ще има дебат в пленарна зала и ще се гласува“, каза Атанасов.

Още след провала на първия мандат предложихме план, БСП и всички други политически сили го знаят - да се направят разговори между четирите политически сили - партиите на промяната, и да предложим на президента да бъде връчен мандатът на най-малката политическа сила като платформа. И на базата на тази платформа да се създаде експертно правителство. Това беше работещ план, подчерта съпредседателят на „Демократична България“.

Според него „цялото поведение на „Има такъв народ“ показваше, че те не искат да съставят правителство“.

„Когато искаш да събереш подкрепа, трябва да убедиш партньорите си, че това е съставът, който е способен да свърши работа и ще прокара определени политики“, поясни Атанасов.

И допълни, че при следващо Народно събрание, ако „Демократична България“ получи мандат, ще покаже на останалите по какъв начин трябва да се събере подкрепа.

„На всяка цена не може да се прави каквото и да е в политиката. Това е опърничавост. В политиката трябва да се търси подкрепа, да се събира подкрепа, за всяко едно действие, камо ли за съставяне на правителство“, каза още Атанас Атанасов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Училищата трябва да останат отворени
СЗО: Училищата трябва да останат отворени
Оставиха в ареста обвинения за укриването на останките на убития Юмер Мехмед
Оставиха в ареста обвинения за укриването на останките на убития Юмер Мехмед