Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Атанас Атанасов: Коалицията с БСП беше неизбежна

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:40, 12.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
атанас атанасов коалицията бсп беше неизбежна
Слушай новината

Днес смело мога да кажа, че нашите устои са стабилни, ние сме отбор, който може да издържи на всичко заедно. Без участието на БСП управлението на страната беше невъзможно след изборите през ноември. Нито една партия не разполагаше с достатъчно гласове, за да състави мажоритарно правителство. Имахме избор да влезем в управлението или да подкрепим новото правителство извън него, не беше лесно решението. Решението беше трудно именно заради БСП. Искахме обаче ясно да подчертаем, че не бихме подкрепили правителство с мантата на ГЕРБ, ДПС и БСП, заяви Атанас Атанасов.

Досегашният председател на "Демократи за силна България" направи своя отчет за изминалите почти пет години управление. Днес 17-ото национално събрание на партията избира нов лидер. Кандидатите са Атанас Атанасов и досегашният заместник-председател Цецка Бачкова. Лидерът на ДСБ подаде оставка в края на миналата година заради разочароващите резултати на последните парламентарни избори.

Мога с пълно съзнание да заявя, че съм изпълнил обещанията, които дадох преди почти пет години пред вас, обърна се към съпартийците си Атанасов.

"Преди по-малко от пет години получих вашето доверие да стана лидер на ДСБ, след поредица от грешки ние разочаровахме своите избиратели, в същото време започващият трети мандат на ГЕРБ ни обещаваше повече от същото, беше ясно, че е дошъл моментът да се противопоставим. В отговор на неизбежната необходимост заедно с "Да, България" и Зеленото движение създадохме нашето обединение "Демократична България", заяви Атанас Атанасов.

Лидерът на ДСБ определи изминалата година като година "на бури и сътресения" със своите три изборни кампании. Той даде и обяснение защо партията е загубила гласове за сметка на "Продължаваме промяната" на последните избори.

"Продължаваме промяната" спечелиха трудно извоювани от нас гласове, гласове от меката ни периферия. Те предложиха на избирателите лъскава опаковка с положителна кампания, част от посланията бяха наши. Те успяха обаче да предоставят изход от кризата, нещо, което ние не можехме да предложим", допълни Атанасов.

Той отчете факта, че е доволен от постигнатите дотук резултати, защото част от посланията на партията са станали послания на обществото.

Атанасов отбеляза и основните вътрешнополитически и външнополитически акценти на партията, към които тя ще се стреми. Като вътрешни приоритети той възприема връщането на авторитета на парламентарната република, съдебната реформа, включително отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, промени в сигурността и отбраната на страната. Теми, без чието решение също не би могло да се мине са енергетиката, икономиката и здравеопазването.

Според Атанас Атанасов външнополитическите въпроси, които стоят пред страната, са позицията ни за Северна Македония и за конфликта НАТО-Русия. Атанасов припомни, че ДСБ застава зад позицията, че заедно със Северна Македония България трябва да участва в Общността и трябва да затвърди позициите си в НАТО.

Атанас Атанасов коментира, че ГЕРБ се причислява към десните формирования. По думите му това не може да е факт, при положение, че партията е потъпкала демокрацията и нейните ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов изтъкна 7 важни неща за футбола, които е свършил за 40 дни
Борислав Михайлов изтъкна 7 важни неща за футбола, които е свършил за 40 дни
Спортният арбитражен съд ще обяви решението си за Валиева в понеделник
Спортният арбитражен съд ще обяви решението си за Валиева в понеделник