Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Атанас Пеканов: Първото плащане от ПВУ беше успех на служебния кабинет

от БНТ
18:52, 15.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

България успешно приключи с финализиране на оценката от страна на ЕК по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост по първото плащане - каза в студиото на "Още от деня" вицепремиерът Атанас Пеканов. Във връзка с второто плащане - най-трудното и най-голямото, той уточни, че то включва 66 мерки, от които 22 законодателни мерки и 44 нормативни промени и инвестиционни проекти.

"Планът за възстановяване и устойчивост е нов механизъм и всички страни-членки в момента се учат как по най-добрия начин да го изпълняват. Одобряването на първото плащане беше успех на служебния кабинет, както и от работата на всички други правителства преди това и от редовния кабинет по изпълнение на тези мерки", обясни Атанас Пеканов - вицепремиер по управление на европейските средства.

По второто плащане служебният кабинет се фокусира върху подготовката на законите, входирани в парламента и те трябва да бъдат разгледани от народните представители и да бъдат приети в най-спешен порядък. Най-важните законопроекти са в сферата на върховенството на закона, каза още Атанас Пеканов.

"Защото това е една от големите теми, по които България е търпяла много критики през годините - върховенството на закона, антикорупционните практики трябва да се засилят. Това касае не само тези най-спорни теми като създаването на антикорупционна комисия, което трябва да се случи и въвеждането на механизъм за отчетност на главния прокурор. Това засяга най-общо цялата тема за съдебна система у нас", каза Пеканов.

Планът за възстановяване и устойчивост действа на принципа - получавате пари, когато има резултати, допълни вицепремиерът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тодор Киселичков определи групата на Спартак Варна за гостуването в Радомир за Купата
Тодор Киселичков определи групата на Спартак Варна за гостуването в Радомир за Купата
Националките по футбол до 17 г. не успяха да победят Фарьорските острови в евроквалификация
Националките по футбол до 17 г. не успяха да победят Фарьорските острови в евроквалификация