НОВИНИ

Атлети от Русия и Беларус няма да участват в парада на спортистите на церемонията по откриването на Игрите в Париж

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024 край брега на река Сена ще се проведе на 26 юли (петък) от 20:30 часа българско време

намаляват броя зрителите церемонията откриването олимпийските игри париж
bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 19.03.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) забрани на състезателите от Русия и Беларус да участват в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж 2024, заяви директорът на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на централата Джеймс Маклауд.

От неговото изявление стана ясно, че спечелените отличия на атлетите от тези две страни няма да бъдат зачитани за общото класиране по медали. Маклауд уточни още, че максимум 55 руски и 28 беларуски представители ще бъдат допуснати до Игрите в Париж 2024.

"Руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но те ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите", заяви директорът на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

"12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите до момента. Нашите експерти предполагат, че 36 неутрални спортисти с руски паспорти и 22 с беларуски паспорти все още имат шанс за квоти. Максималният брой от двете държави е съответно 55 и 28", допълни той.

От Международния олимпийски комитет (МОК) разясниха още, че няма да изисква от руските и беларуските спортисти да подписват документ, осъждащ специалната военна операция в Украйна.

"Що се отнася до условията за участие на отделни неутрални спортисти, отговорът е прост - не, няма да искаме от спортистите да подпишат нещо в допълнение към това, което подписват всички останали. Както си спомняте, МОК промени условията за участие на Игрите през Париж, като молим всички да се съгласят с мирната мисия на олимпийското движение на МОК. Това се отнася за всеки спортист, който отива на Игрите, и всяко акредитирано лице", коментира Джеймс Маклауд.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт на ремонта на ремонта - защо пак пренареждат жълтите павета?
Ремонт на ремонта на ремонта - защо пак пренареждат жълтите павета?
Почина операторът от БНТ Любомир Милошев
Почина операторът от БНТ Любомир Милошев