НОВИНИ

Атлетите са готови за голямото зимно шоу

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 01.03.2024
Чете се за: 07:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Десет световни шампиони от първенството на планетата в Будапеща 2023 г. и 15, които ще защитават титлите си в зала от Белград преди 2 години, ще украсят световното първенство по лека атлетика в Глазгоу.

19-ят шампионат на планетата в зала се провежда от петък до неделя в сърцето на Шотландия и събира 650 състезатели от над 120 страни. Краткият зимен сезон вече впечатли любителите на Царицата на спортовете с 5 световни рекорда и това предвещава изключително интригуваща битка с високи резултати. Още повече, че шампионатът в Глазгоу ще е прелюдия преди Олимпийските игри в Париж през лятото.

Домакин на първенството е "Емирейтс Арена". Съоръжението бе заторено за реконструкция през октомври, именно за да предложи най-добрите условия на световния атлетически елит на шампионата сега.

Няколко двубоя предизвикват значителен интерес. Двама световни шампиони ще влязат в битката за златото на 60 м.

Американеците Ноа Лайлс, който спечели три титли в Будапеща миналата година – на 100, 200 и 4х100 м, и Крисчън Коулман, шампион на планетата на 100 м от 2019 г. и световен рекордьор в зала, излизат в съперничество един срещу друг за златото в най-късия спринт. Лайлс има със стотна по-добър резултат през сезона – 6.43 сек. срещу 6.44 сек на Коулман, а в борбата между двамата може да се намеси и Акийм Блейк от Ямайка, който има 6.45 сек.

Интересен сблъсък се очаква и на 400 м между защитаващият титлата си Джарийм Ричардс /Тринидад и Тобаго/ и световният рекордьор на 400 м с препятствия Карстен Вархолм /Норвегия/. И двамата не са стартирали през сезона в зала, където ранглистата сред участниците в Глазгоу се води от Брайън Фоуст /САЩ/ с 45.47 сек. Любопитно е, че 19-годишният Кристофър Моралес Уилямс от Канада, който подобри световният рекорд в зала – 44.49 сек. няма да участва, защото резултатът му е поставен след срока на затваряне на квалификацията за шампионата. За сметка на това тук е Фемке Бол. Нидерландката коригира върховия си резултат на 400 м – 49.24 сек. в зала и е основен фаворит за златото.

В спринта на 60 м при дамите Джулиен Алфрид ще се опита да постави Сейнт Лусия на атлетическата карта. Тя премина класическата граница от 7 секунди – 6.99, но много близо до нея в ранглистата са полякинята Ева Свобода, американката Алия Хобс, италианката Зайнаб Досо и Сашалий Фобрс от Ямайка с резултати между 7.01 и 7.03 сек.

В препятствените бягания вече бяха подобрени световните рекорди. При жените вечната ранглиста вече се води от Дивайн Чарлтън от Бахамските о-ви и Тия Джоунс от САЩ със 7.67 сек, но само атлетката от карибската държава пътува за Глазгоу. Тук и е №1 при мъжете за всички времена – Грант Холоуей със 7.27 сек. и се очаква да се види до какъв резултат може да стигне на британска земя.

Етиопците са фаворити не само на хартия в средните и дългите бягания, като присъствието на имена като Селемон Барега и Гетнет Вале /3000 м, мъже/, Хабитам Алему /800 м, жени/, Фреуейни Хайлу и Дирибе Велтеджи /1500 м, жени/ и Гудаф Цегай /3000 м, жени/ са достатъчен атестат да спорят за титлите. Разбира се, големите конкуренти от Кения едва ли са се настроили пораженчески, а на 3000 м при дамите британците очакват и медал, а защо не и титла от тяхната звезда Лора Мюър.

В скоковете има изявени фаворити – световните шампиони Арманд Дуплантис от Швеция /овчарски скок/, Милтиадис Тентоглу от Гърция /скок на дължина/, Юг Фабрис Занго от Буркина Фасо /троен скок/. Към тях можем да прибавим и Уу Сан Хьок от Република Корея, който ще защитава златната си позиция в скока на височина от предишния шампионат в зала преди 2 години. При жените двубоите, които се очакват с интерес са в скока на височина между Ярослава Магучих /Украйна/ и Никола Олислагърс /Австралия/ и в овчарския скок между американките Кейти Муун и Санди Морис. Отсъствието на двете шампионки на планетата в хоризонталните скокове – Ивана Вулета от Сърбия /скок на дължина/ и Юлимар Рохас от Венецуела /троен скок/ прави битката интересна и непредсказуема.

В тласкането на гюле Райън Краузър и Чейс Джексън ще се опитат да донесат радост за САЩ, въпреки че се очаква да имат голяма конкуренция от Леонардо Фабри /Италия/ и Джесика Схидлер /Нидерландия/. В петобоя белгийката Нур Видс ще защитава световната си титла в зала, а при мъжете за златото в седмобоя претендентите са поне четирима.

България ще бъде представена от Божидар Саръбоюков, който в събота на обяд ще стартира в скока на дължина. Атлет №1 на страната за миналата година през зимата на 2023 г. се класира четвърти на европейското първенство в зала, като си постави личен рекорд, а сега надеждите са, че ще успее да премине повече от 7.87 м, които има до момента през сезона.

БНТ 3 ще ви направи преки свидетели на световното първенство в зала в Глазгоу.

Преките предавания от петък до неделя започват в 12:00 и 21:00 ч., като единствено в неделя вечер състезанието в неговата цялост ще може да се види на сайта sport.bnt.bg. Това е първото от големите атлетически състезания, които БНТ ще предава през 2024 г.

Освен световното първенство в зала, обществената медия ще излъчва и европейското първенство в Рим през юни и състезанията по лека атлетика от Олимпийските игри в Париж през август.

Автор Евгени Николов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел са в пленарната зала за участие в блицконтрол
НА ЖИВО: Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел са в пленарната зала за участие в блицконтрол
Вълна от недоволство заради ремонта на летището в Бургас
Вълна от недоволство заради ремонта на летището в Бургас