Байдън и Путин премериха ръст със заплахи, оценки и пожелания (ОБЗОР)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:49, 18.03.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Байдън и Путин премериха ръст със заплахи, оценки и пожелания, като преминаха границите на протокола. Байдън нарече колегата си "убиец", а Путин му пожела да е жив и здрав.

Москва привика посланика си във Вашингтон за консултации. Американският му колега си остава в Москва.

Тези думи от телевизионно интервю на Байдън, предизвикаха остра реакция в Русия. За консултации беше извикан руският посланик във Вашингтон Анатоли Антонов.

СНИМКА: БГНЕС

Днес от руското външно министерство уточниха, че той се връща в Москва, за да се анализират руско-американските отношения и да се изработи стратегия за бъдещето им. Думите на Байдън за "цената, която Путин трябва да плати" се отнасят за приписваните на Москва опити за намеса в президентската кампания през 2020.

От Белия дом не уточниха вложеното значение в думата "убиец" - пряко или преносно, но подчертаха, че администрацията на Байдън е дала заявка, че ще говори открито, и президентът няма да има задръжки да изразява позициите си - нито при директни контакти с руската страна, нито при публични изяви.

Първият коментар на Кремъл беше, че отношенията между Русия и САЩ са "много лоши", и че подобни заявления в историята на двустранните отношения не е имало. На думите на колегата си реагира Владимир Путин.

"Какво бих му отговорил. Бих му казал - бъдете здрав! Пожелавам му здраве. Казвам го без ирония и не на шега", каза президентът на Русия Владимир Путин.

"Като деца, когато спорехме, си казвахме - кой каквото казва, на себе си го казва". И това не е случайно, това не е просто детска поговорка, шегичка. А има много дълбок, психологически смисъл. У човека отсреща виждаме собствените си качества, и мислим, че той е такъв като нас. И изхождайки от това, оценяваме действията му и него самия", продължи Путин.

САЩ искат да имат определени отношения с нас, но само по въпроси, от които те имат интерес, и при условия, които те определят, каза още Путин. Но добави, че Русия може и ще отстоява собствените си интереси, при условия, поставени от нея.

"Ще им се наложи да се съобразяват с това - въпреки всички опити да спрат нашето развитие. Въпреки санкциите, обидите. Ще им се наложи да се съобразяват", каза президентът на Русия Владимир Путин.

Това е поредната ескалация на напрежение между САЩ и Русия за последните седмици. Напрежението между Русия и САЩ се трупа през последните седмици.

Вчера излезе доклад на директора на националното разузнаване на САЩ, според който Русия се е опитала да повлияе върху хода на президентските избори. Заключенията в него съвпадат с тези от съвместно разследване от министерствата на правосъдието и националната сигурност.

По-рано Вашингтон настоя за незабавното освобождаване на опозиционера Алексей Навални, което Москва нарече намеса във вътрешните й работи. А през декември САЩ обвиниха руски хакери в мащабна атака, която засегна няколко министерства и държавни агенции. За по-късно днес е планирана пресконференция на Белия дом.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Никол Тодорова спечели многобоя при девойките на "Жулиета Шишманова"
Никол Тодорова спечели многобоя при девойките на "Жулиета Шишманова"
Георги Вангелов спечели олимпийска квота в свободната борба
Георги Вангелов спечели олимпийска квота в свободната борба