НОВИНИ

Още утре продължава ваксинацията с "Астра Зенека" у нас

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 18.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Още
Слушай новината

От утре ваксинирането с "Астра Зенека" у нас се възстановява.

Няма проблем с качеството на ваксината, това е станало ясно след задълбочен анализ на данни.

Така още от утре ваксинирането ще може да започне. Ще започне да работи отново и електронният регистър за записване за ваксинация от утре, а здравните власти у нас увериха, че има около 100 000 ваксини на склад.

Ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна, обявиха от Европейската агенция по лекарствата

От утре може да продължи ваксинирането с ваксината на "Астра Зенека" във всички държави в ЕС, това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му има официално становище, което потвърждава ефективността на ваксината и няма проблем всички да продължат да я използват.

"Няма проблем в качеството на ваксините, имаме заключение и за случая в Пловдив - не се наблюдават тромбози", каза още Кирилов.

По думите на директора на ИАЛ на този етап не може да се направи директна връзка между ваксинацията и смъртните случаи на ваксинирани хора.

От утре стартира и работата на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал, съобщи Жени Начева.

"Още тази вечер ще известим лицата, които бяха записани за ваксиниране, за да могат утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза от ваксината", каза тя.

Количествата от ваксините ще бъдат предоставени на съответните места. Ако има хора, които няма да се явят утре, се допуска да бъдат ваксинирани допълнителен брой лица, които се явят или са записани за съседни дни - 12 и 13 април.

Комитетът към ЕМА направи 4 важни заключения, оповестени на пресконференция тази вечер, допълни Мария Попова от ИАЛ.

- ваксината има положително съотношение полза-риск.

- няма партиди с отклонение на качеството

- тромбоемболичните събития, свързани с употребата на тази ваксина са отхвърлени като цяло

- остава малка сива зона на съмнения, за която ще продължат проучванията.

Мария Попова уточни, че това касае много редки случаи на изключително специфични синдроми, които включват малък брой тромбоцити и образуване на кръвни съсиреци, с или без кървене. Те са редки и за тях ще продължи проучването.

Тъй като са важни за здравето на хората, комитетът формулира препоръки, които ще бъдат поместени в кратката характеристика или листовката, за да може пациентите да реагират навреме, ако нещо това се случи.

У нас няма реакции, които да наподобяват тези редки реакции, успокои Попова.

Вижте какво още казаха от ИАЛ за ваксината на "Астра Зенека"

По-рано днес Европейската агенция по лекарствата се произнесе, че ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна и предпазва от COVID-19.

Припомняме, че употребата на препарата временно беше спряна в почти цяла Европа, след смъртта на няколко имунизирани с него.

Колкото до случая с 48-годишния мъж от Благоевград, който вчера беше открит мъртъв в дома си, дни след като му беше поставена ваксината, стана ясно, че остра вирусна инфекция е причината му. Това каза за БНТ д-р Камен Аврамов, който е извършил аутопсията на мъжа.

Той допълни, че ваксината няма общо с фаталния край. Според медика 48-годишният мъж най-вероятно е бил болен от коронавирус или друг вирус, когато си е поставил ваксината. Той е имал и други хронични заболявания.

До седмица се очакват и резултати от хистологичната експертиза, които да дадат точен отговор от какъв вирус е починал мъжът.

Вижте още в репортажа на Цанка Николова и Альоша Шаламанов във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия разреши българско лекарство за лечение на COVID-19
Чехия разреши българско лекарство за лечение на COVID-19
Журналистът Слави Ангелов даде показания за побоя над него (Обзор)
Журналистът Слави Ангелов даде показания за побоя над него (Обзор)