НОВИНИ

Пътят Своге - Ребърково е отворен за движение

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:30, 18.03.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Поредно свлачище затвори Искърското дефиле. Вчера движението при гара Лакатник беше спряно. Пътят вече е отворен за движение.

Късно вечерта около 23.00 ч. скала се срути и 30 кубика скална маса паднаха на пътя. Допреди минути багер разчистваше и последните камъни. Утре алпинистите, които през целия ден също бяха тук, отново ще се върнат на място, за да дообезопасят, защото има надвиснали камъни, които още са опасни.

Продължават и валежите, затова трябва да се минава с повишено внимание, въпреки че пътят е отворен. През нощта няма да има нито полиция, нито екипи, така че всеки ще минава на своя отговорност.

Тази зима в района имаше и още свлачища. Преди около месец и половина, в края на януари съвсем близо до това място имаше свлачище, което затвори пътя за една седмица, а вчера в района на гара Лакатник паднаха 200 тона скална маса. Там срутището бързо беше разчистено.

Геолози оглеждат терена. От Областното пътно управление обясниха, че миналата и тази година са сложили 30 000 кв. метра обезопасителна мрежа.

"През нощта е опасно да се работи и да се разчиства срутището. Затворихме пътя и сутринта беше извършен оглед от геолози, алпинисти пристигнаха, които обрушват опасните камъни в участъка. Движението го пуснахме поетапно, за да няма опасност за пътуващите по пътя. До вечерта се надяваме да пуснем движението изцяло по пътя Ребърково - Своге", каза директорът на Областното пътно управление Румен Сачански.

Утре в 9.00 ч. сутринта, когато дойдат алпинистите, отново ще има частично затваряне на пътя, движението ще се осъществява само в едната лента. И в други райони на страната имаше срутища, които предизвикаха затваряне на пътищата. Обяснението е температурни аномалии и валежите от дъжд и сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са новите ограничителни мерки срещу COVID-19?
Какви са новите ограничителни мерки срещу COVID-19?
Лекари предлагат разкриване на втора инфекциозна клиника в Пловдив
Лекари предлагат разкриване на втора инфекциозна клиника в Пловдив