НОВИНИ

Лекари предлагат разкриване на втора инфекциозна клиника в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 18.03.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари от голяма държавна болница в Пловдив предлагат разкриване на втора инфекциозна клиника. Мотивът - лечебните заведения приемат тежки случаи на ковид не само от региона, а и от няколко съседни области. Затова медиците търсят възможност за изграждане на още една специализирана клиника.

Болницата в Асеновград увеличи на 63 леглата за ковид пациенти. 57 от тях са за леки и средно тежки случаи, а 6 за интензивно лечение.

"Към момента е достатъчен капацитетът, имаме готовност да разкрием максимален брой легла, за да можем да задоволим всякакви потребности", заяви управителят на МБАЛ-Асеновград д-р Иван Червенков.

Здравните заведения в Пазарджик и Хасково обаче изпитват сериозни затруднения, защото капацитетът им бързо се запълва. Когато леглата не стигат или липсват лекарски екипи, случаите се пренасочват към отделението в многопрофилна болница "Пловдив".

"От двете области най-вече имаме доста случаи, които идват тук и дори са настанени тук в интензивно отделение. В което има разкрити 12 легла, то вече е почти на предела си", обясни директорът на УМБАЛ "Пловдив" д-р Динчо Генев.

Затова д-р Генев обмисля възможности как да се увеличат леглата за
новопостъпващи пациенти. Идеята на ръководството на болницата е да бъде създадена Инфекциозна клиника с два корпуса. Един постоянно действащ и друг т.нар. "студен резерв", който да се помещава в сграда, недостроена от години.

"По този начин ние да направим едно функциониращо инфекциозно отделение с около 25 до 30 легла. А в останалата част да бъде изградена една база, да кажем от порядъка на 50-60 легла и повече дори, които при възникване на подобна ситуация могат да бъдат използвани веднага", коментира д-р Генев.

Всички легла за интензивно лечение в болница "Пловдив" вече са заети. Лекарите с тревога чакат пика на третата вълна.

"Очаквам, че в рамките на 10 дни сигурно ще стигнем до порядъка на 5500-6000 случая, такива са и прогнозите, че до 10-12 дни ще стигнем пика на вълната. С този процент на покачване дано не са и повече", допълни д-р Генев.

За да стане факт втората инфекциозна клиника в Пловдив трябва зелена светлина от здравното министерство и от областната администрация, която да предостави пустеещата сграда на болницата. Тогава може да се търси и финансиране.

Репортери: Димитър Димитров, Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят Своге - Ребърково е отворен за движение
Пътят Своге - Ребърково е отворен за движение
СЗО е обезпокоена от хоспитализациите и нивата на смъртност на Балканите
СЗО е обезпокоена от хоспитализациите и нивата на смъртност на Балканите