НОВИНИ

За мисията да спасяваш книги от бунището

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 18.03.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Един човек спасява книги и след това ги подарява. Той се казва Николай Падалски и е предприемач.

Запознайте се с Николай Падалски - бивш баскетболен деятел, дългогодишен главен организатор на на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", а сега предприемач.

Той от 3 години се посвещава на каузата томовете с непотребна българска и чужда литература да не отиват на сметището, а да попадат в ръцете на всеки, който се интересува от тези издания.

"Стана случайно, като две мои близки познати ми предоставиха свои книги, заминавайки за чужбина, и ми казаха да правя с тях каквото искам. Аз ги снимах и ги публикувах във Фейсбук, като казах, че който ги иска, ще му ги изпратя. И така започна един огромен интерес към книгите, аз разбрах, че това е нещо много хубаво, нещо много добро", разказва Николай Падалски.

Инициативата постепенно се разраства и обхваща нови съмишленици.

"Огромно количество книги има при нас. Ние дори понякога изпращаме с кашони книги към училища, към читалища. Тези книги на нас лично не ни трябват, те трябват на хората, да ги четат и съответно да ги разпределят помежду си. В момента може би имаме между 25 и 30 000 книги", каза още предприемачът.

Хората се разделят с любимите си книги по различни причини.

"Аз не винаги питам хората защо правят това, но тези, които ми споделят, казват, че или са купили жилище и вътре са заварили библиотека с книги, други пък сменят жилище по-голямо за по-малко. Има едни приятни поводи, други пък казват, че техните деца не четат", допълни Падалски.

Част от дарените книги отпътуват към българските общности зад граница.

"Всяка книга е ценна за някого. Няма не ценна книга. Има книги, към които има по-голям интерес и книги, които повече престояват при нас. Българските автори, особено класиците, са много търсени, те буквално заминават на деня. Световната класика, фантастиката, много се искат детските книги от едно време, търсят се много любовни романи. За мен е едно огромно удоволствие, аз си имам свой бизнес, който ми дава определено спокойствие, но тази странична дейност ми дава много енергия, много сила, много вяра, защото книгата е нещо, което е непреходно и за мен това е една инвестиция и в следващите поколения, и в хората изобщо. Чувствам, че правим нещо добро", смята той.

Николай Падалски не чака признание. Готов е да тръгне и към най-затънтеното планинско селце, за да прибере изхвърлени книги от някое читалище. Казва, че често попада на томове на класици, оставени в занемарени сгради, с течащи покриви и изпочупени прозорци. Не се отказва. Разчита да среща по пътя си и да увлича хора, които също искат да съхранят духовната памет на нацията.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазаров и Донски приключиха за седмицата
Лазаров и Донски приключиха за седмицата
Какви са новите ограничителни мерки срещу COVID-19?
Какви са новите ограничителни мерки срещу COVID-19?