НОВИНИ

Какви са новите ограничителни мерки срещу COVID-19?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:35, 18.03.2021
Чете се за: 05:50 мин.
Здраве
Слушай новината

България се нареди на челните места по смъртност в Европа и Света.

В опит да овладее ситуацията днес Националният оперативен щаб обяви: Въвеждат се нови, много по-строги мерки, които в сила от понеделник и ще важат до 31 март.

Какво е решено за образователните институции - спират се присъствените учебни занятия в училищата, извънкласните занимания, посещенията в детските градини, ясли, занимални.

Онлайн ще бъде обучението и във висшите училища, езиковите и образователни центрове.

Нови ограничителни мерки влизат в сила за цялата страна от понеделник

Затварят се всички заведения за хранене и развлечения, а в хотелите изхранването на гостите ще става по стаите.

Спират работа големите търговските обекти за нехранителни стоки , като за някои услуги се прави изключение. Спират се посещенията в игрални зали и казина.

Преустановяват се посещенията във фитнеси, групови занимания, басейни. Спортните мероприятия ще се провеждат без публика.

До 31 март затварят кина, музеи, галерии, концерти. Забраняват се конгреси, конкурси, изложения.

Няма да се допуска провеждането на тържества от частен характер на повече от 15 човека.

Има защо да бъдат наложени тези мерки. За трети пореден ден новите случаи са над 4000 на ден. Това се случва за пръв път от началото на епидемията.

На трето място сме в света по ръст на смъртните случаи. Преди нас са само Чехия и Унгария.

Тези изключително притеснителни показатели са причината за въвеждането на по-строги мерки за срок от 10 дни.

Досега експертите винаги са казвали, че за да има някакъв ефект от наложените ограничения, трябва да минат поне две-три седмици.

Сега здравните власти обясняват, че ще вземат решение дали да има удължаване на тези мерки след малко повече от седмица. Повече в репортажа.

Контрол върху епидемията, която в третата си вълна само за две седмици надмина есенните пикове - тогава бяха необходими осем седмици за тези резултати. Именно това налага въвеждането на ограничителни мерки. Те обаче ще влязат в сила след 3 дни.

"Видяхте, че водихме диалог с всички специалисти, когато те казаха, че сега е моментът да бъдат въведени мерките, ние ги въвеждаме. Целта на мерките е контролът, който имаме към настоящия момент върху епидемията, да продължи да бъде ефективен със същите резултати, които постигаме до момента", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

За тези две седмици смъртността е нараснала със 124%. Заболеваемостта - с 94 %. На седмо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден.

"А сме на четвърто място в Европа по интензивност на нарастването на случаите на ден след Естония, Чехия, Сърбия и Полша. Става въпрос за Европа като континент, а не като ЕС", каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Затова беше наложително да се вземат и мерките, които бяха съобщени, без да се стига до мерките, които налагат нашите съседи - без полицейски час, без ограничения на излизането от къщи, което би затруднило страшно много живота на нашите съграждани", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ситуацията в столицата е притеснителна - 2100 души достигна броят на настанените в болница

"Ситуацията в София безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки - 35% увеличение за последните 10 дни на броя на хоспитализираните хора в софийските болници, с изключително стръмен ръст през последните дни. 36% ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според здравния министър недостиг на болнични легла в страната няма.

"Имаме усещане за повишен натиск към определени лечебни заведения в страната, но към настоящия момент това се преодолява", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Мерките се въвеждат за срок от 10 дни, дали ще бъдат продължени ще се реши допълнително.

"Много внимателно изслушах щаба и единия, и другия. Мисля, че трябват по строги мерки, защото настоящите най-либерални мерки у нас не се спазват. Има много хора, които се подиграват с маските. Ние сме свикнали да казваме - вижте в Европа какво е - да вижте в Европа какво е. Там не можеш да видиш човек без маска на улицата", каза премиерът Бойко Борисов.

Изборите са обезпечени и ще протекат безопасно, обявиха здравните власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За мисията да спасяваш книги от бунището
За мисията да спасяваш книги от бунището
Пътят Своге - Ребърково е отворен за движение
Пътят Своге - Ребърково е отворен за движение