НОВИНИ

Правителството ще подкрепи бизнеса с нови икономически мерки

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:12, 18.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Бизнес
Слушай новината

Правителството с нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса заради ограниченията, които влизат в сила от 22 март. От министерството на икономиката обещаха подкрепа на всички сектори, засегнати от новия "локдаун" и обясниха, че мерките вече са обсъдени с част от браншовите организации.

Засегнатите бизнеси ще могат да се възползват от антикризисна мярка отново през Националната агенция за приходите и по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Министър Сачева: Всички мерки в подкрепа на хората и бизнеса продължават да работят

По процедурата досега бяха изплатени около 65 млн. лв. Помощта е в размер на до 20% от оборотния капитал за съответния период на миналата година. Продължават да работят и мерките 80 на 20, 60 на 40, 75 на 0 и "Запази ме".

"Това, което ние поемаме като ангажимент, е пълна подкрепа за бизнеса по отношение на 10-те дни, при които ще има противоепидемиологични мерки. Подкрепата ще бъде предоставена на абсолютно всички допустими сектори, засегнати от новата заповед. Имаме ресурс. Ще се справим", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Докато се чака нотификация от Европейската комисия, необходима, за да заработи новата мярка, фирмите ще да могат да кандидатстват и в периода на изчакване. Следващата седмица се очаква да започнат да работят и мерките по отношение на физическите лица.

"Там освободихме още 100 милиона ресурс. Продължават и мерките за подкрепа с гаранции на компаниите, които са засегнати от бизнеса, с 80 процента", каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Всички родители, които ще ползват неплатен отпуск от 22 до 31 март, докато децата им учат онлайн, могат да кандидатстват по програмата за подпомагане при дистанционно обучение, заяви социалният министър.

По мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за периода на новото затваряне.

"75 процента от осигурителния доход ще бъде платен за този период. Хората, които сега ще излязат в неплатен отпуск в следващите 10 дни, ще бъдат със запазени осигурителни права", каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Мерките 60/40 и 80/20 също биха могли да бъдат ползвани там, където има частично затваряне, какъвто е случая например с хотелите.

"Трябва да изтече месец март и съответно в първите дни на месец април да се кандидатства и тогава ще могат да се изплатят средствата. Да кажем в периода до 15 април средствата ще могат да бъдат изплатени", каза социалният министър Деница Сачева.

От съществуващите мерки могат да се възползват и хипермаркетите, които досега не са били затваряни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е на 1/4-финал в Акапулко след нова победа
Григор Димитров е на 1/4-финал в Акапулко след нова победа
Ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна, обявиха от Европейската агенция по лекарствата
Ваксината на "Астра Зенека" е безопасна и ефективна, обявиха от Европейската агенция по лекарствата