НОВИНИ

В Ямбол вече има пречиствателна станция за отпадни води

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 18.03.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Ямбол е последният областен град, който вече официално има пречиствателна станция за отпадни води. Съоръжението е част от интегриран проект за водния цикъл на Ямбол реализиран в продължение на близо 8 години. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда" в два програмни периода.

Изграждането на пречиствателната станция започна с фалстарт през миналия програмен период заради забавяне на изпълнителя. През 2017 година след нови процедури продължи същинското изграждане на станцията.

Пречиствателната станция е на стойност над 44 милиона лева европейско и национално финансиране и съфинансиране от община Ямбол. Съоръжението е въведено в експлоатация след провеждане на задължителните проби.

"Най-важното и най-радващото е, че водата на изхода още през първите дни отговоря на абсолютно всички норми за пречистена вода и за заустване", каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

Пречиствателната станция е с капацитет за 110 000 еквивалент жители. Ще обслужва цялото население на областния град и ще пречиства водите от индустриалната зона.

"Ямбол не само, че получава днес пречиствателна станция, но получава едно наистина истинско технологично бижу, защото неговата пречиствателна станция е възможно най-модерната и най-функционалната в България", каза ръководителят на проекта Ивелина Цонева.

Технологичната схема на работа е тристепенна, като се предвижда механично утаяване, биологично пречистване и отстраняване на азот и фосфор. Функционират съоръжения за обеззаразяване и оползотворяване на отделения метан.

"Един такъв проект се изпълнява не само с добра инженерна мисъл и добър строителен подход, но и със сърце и душа", каза управителят на строителната компания, изпълнител на проекта, Иво Диков.

На станцията в момента работят 22 човека. Предвидено е съоръжението да бъде предадено на ВиК асоциацията за управление. Очаква се цената на водата за жителите на Ямбол да се увеличи с 20-30 стотинки след разчети на ВиК дружеството в града.

След отмяната на извънредната обстановка в страната община Ямбол предвиждат дни на отворените врати за да могат гражданите да се запознаят с пречиствателното съоръжение.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрителски сигнал: Тонове боклук по поречието на Места
Зрителски сигнал: Тонове боклук по поречието на Места
Аутопсията не показва връзка между ваксинацията и смъртта на жената от Пловдив
Аутопсията не показва връзка между ваксинацията и смъртта на жената от Пловдив