Байдън и Путин си размениха определения преди срещата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:02, 15.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентите на САЩ и Русия си размениха определения преди срещата в Женева утре. След форума на НАТО в Брюксел Байдън нарече Путин "достоен съперник". По-рано в интервю за телевизия NBC Путин заяви, че Байдън е "коренно различен" от предшественика си Доналд Тръмп.

Джо Байдън не обяви конкретно какво се надява да постигне от срещата с Путин, нито как ще прецени дали тя е успешна. Американският президент заяви, че ще посочи ясно на руския колега кои са "червените линии" и ще обсъди с него сфери за потенциално сътрудничество.

Ще дам ясно да се разбере, че има сфери, в които ние можем да си сътрудничим, ако той поиска. Ако той реши да не сътрудничи и действа по същия начин, както в миналото по отношение на киберсигурността и някои други дейности, тогава ще отговорим. Трябва да решим кое е във взаимен интерес да си сътрудничим, кое е в интерес на света. Срещал съм се с него. Той е умен, жилав е. Той е, както се казва, когато играете с топка - достоен противник, каза Байдън.

Американският президент избяга да отговори директно на въпроса дали продължава да смята Путин за убиец.

От своя страна руският президент вижда американския си колега като "човек, с когото може да се говори".

Президентът Байдън разбира се, е коренно различен от господин Тръмп, защото президентът Байдън е човек от кариерата. Той е прекарал почти целия си съзнателен живот в политиката. Помислете само за броя години, прекарани в Сената. Колко години се е занимавал с теми като международната политика и разоръжаването, на практика на експертно ниво. Това е различен човек, каза Путин.

За първи път от три години руският президент дава интервю за американска медия. Путин заяви, че е готов да обсъди с Байдън размяната на затворници. Вероятно ще договорят и връщането на посланиците.

Срещата в Женева ще бъде първата между президентите на Русия и САЩ, откакто Байдън влезе в Белия дом.

Вилата „Ла Гранж“ - в подготовка за срещата между Путин и Байдън (Снимки)

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН-ПУТИН?

СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо възнегодува срещу бутилки на масата си
Кристиано Роналдо възнегодува срещу бутилки на масата си
Над 35 000 домакинства във Финландия останаха без ток
Над 35 000 домакинства във Финландия останаха без ток