НОВИНИ

България и още 5 държави членки на ЕС искат справедливо разпределение на ваксините

Александър Марков
от Александър Марков
17:58, 16.03.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

България и още 5 държави членки на ЕС поискаха коригиращ, по-справедлив механизъм в доставките и разпределянето на ваксини в общността. От Виена, където се събраха на среща, под домакинството на австрийския канцлер Себастиан Курц, лидерите на Австрия, Словения, Латвия, Хърватия, Чехия и България призоваха доставките на ваксини да стават съобразно договорените от ЕК и фармацевтичните компании количества - едновременно и на база квотите, съобразени с населението в отделните държави.

За България се полагат малко над 23 милиона ваксини, заявени са 17 милиона. Аденовирусните ваксини за България са над 7 милиона, заявени от наша страна са 6,5 милиона. От антигенните - полагат ни се 4,6 милиона, заявили сме точно толкова. От РНК ваксините - полагат ни се 11 милиона, заявили сме 6.

На двучасова среща шестимата лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, призоваха ваксините в ЕС да бъдат разпределяни съобразно механизма, приет от ЕК през юни миналата година - на база квоти съобразно населението на страните-членки.

"ЕС наистина трябва да намери решение - система, която да е справедлива за всички страни-членки, а не в една страна да има повече дози, отколкото в друга", заяви Себастиан Курц, канцлер на Австрия.

Заради по-гъвкавата система сега някои страни си доставят ваксини по-бързо от други, което води до огромни ваксинационни диспропорции в ЕС, предупредиха лидерите.

"На Европейския съвет на 21 май аз, канцлерът Курц, колегата Янша, Бабиш, сме гласували за пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините и темата е приключила за нас", категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Той напомни, че страните-членки, включително България, са инвестирали в разработването на ваксините и всички трябва да получават ваксините на два принципа: съобразно квотите на всяка страна и едновременно.

"Ние не сме надзорен орган, да следим как се разпределят ваксините. Казват ни на коя дата - изпращаме самолет и тир, взимаме ваксините и ние ваксинираме. Ние не искаме някакви подаяния да ни се направят, защото България е инвестирала в разработването на ваксини, откъде на къде ще имаме таблица на класиране?", допълни Борисов.

Изкривяванията в разпределението и доставките на ваксини води до това, че страни като Малта имат три пъти повече ваксини съобразно размера на населението ѝ в сравнение с България.

"Целта ни беше до юни тази година до 70% от населението на ЕС да бъде ваксинирано. В момента това не е така, защото принципът на разпределение на ваксините се промени", заяви Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия.

Да бъде върната справедливостта в разпределението, ще бъде обсъдено на видеоконферентна връзка утре с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Съвета Шарл Мишел.

"Ние не искаме през юни да бъдем в ситуация, в която ще имаме страни в ЕС с 30% ваксинирано население, а други - с 60%", каза министър-председателят на Словения Янез Янша.

Европейският съвет реши през юни миналата година ваксините да бъдат разпределяни на база квоти, съобразени с населението на страните-членки. Впоследствие беше въведен втори компонент - епидемичен натиск, който позволи страни с повече болни да си набавят повече ваксини, ако други се откажат от своите.

Очаква се утре видеоконферентна среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите мерки в София ще влязат в сила от събота, от понеделник - може и в цялата страна
Новите мерки в София ще влязат в сила от събота, от понеделник - може и в цялата страна
Голяма част от Пловдив остана без вода
Голяма част от Пловдив остана без вода