НОВИНИ

В сряда решават за по-строги мерки в София (ОБЗОР)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:45, 16.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Според данните за хода на заразата днешният ден бележи най-мрачните резултати от началото на пандемията досега. Третата вълна на COVID-19 продължава да настъпва. 27 области вече са в "червената зона".

Единственото изключение засега е област Търговище. В пет региона заразените са над 600 на 100 000 души. Натискът върху болниците расте. Около 75% от леглата в София са заети. Увеличават се настанените в интензивни отделения. Все повече малки пациенти влизат в болница с коронавирус. Властта готви пълно затваряне на София и областта.

В "Александровска", "Пирогов" и Военномедицинска академия леглата са почти изчерпани.

"Св. Анна" е отделила 50% от всичките си легла за ковид болни. И тази сутрин бяха заети 102% от леглата. В "Света Анна" има 270 болни с ковид, като 25 от тях са в реанимация", заяви д-р Славчо Близнаков - директор на УМБАЛ "Св. Анна".

Много от пациентите, които постъпват в болница с ковид, са за интензивно отделение, отчитат от РЗИ.

"Много деца има разболели се. В "Пирогов", в ИСУЛ, има деца, които са на лечение вече", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Самият факт, че вече всеки ден има деца положителни на ковид, включително и с майките им, които също са положителни, е притеснителен", заяви д-р Славчо Близнаков - директор на УМБАЛ "Св. Анна"

Децата, приети с коронавирус в столичните болници, са около 30. Здравните власти са взели мерки и увеличават ковид леглата в детските отделения. Планират и пълно затваряне на града и областта.

"Ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси. Включително културни мероприятия също ще бъдат забранени. Кина, театри", заяви д-р Данчо Пенчев - директор на Столичната РЗИ.

"Най-вероятно е мерките да влязат в сила от събота в София. От понеделник евентуално в цялата страна, ако се стигне до такова решение. Вълната засяга почти цяла България. Така че моето мнение е, че е назрял моментът и за национално решение, заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Очаква се мерките да влязат в сила до края на седмицата и да важат минимум 14 дни. Заповедта болниците в София да осигурят още 20% легла за ковид болни ще бъде променена.

"Нарастването на случаите с ковид запълва голяма част от капацитета на болниците. По този начин започва да се чувства недостиг на ресурси за обслужване на спешните болни", заяви д-р Славчо Близнаков.

Затова всяка болница ще разкрива ковид легла според възможностите си, обясниха от Столичната РЗИ.

Зелените коридори за пазаруване на възрастни остават. А окончателно решение за ограниченията в София ще бъде взето утре на заседание на областния щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от Пловдив остана без вода
Голяма част от Пловдив остана без вода
Бой и стрелба в училищен двор в дупнишкото село Яхиново
Бой и стрелба в училищен двор в дупнишкото село Яхиново