НОВИНИ

България срещу Франция в осминафинален мач на Евроволей 2023

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:23, 08.09.2023 (обновена)
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
българия франция осминафинален мач евроволей 2023
Слушай новината

Мъжкият национален отбор на България по волейбол ще се изправи срещу Франция в осминафиналите мач от европейското първенство по волейбол тази вечер от 20:30 ч. в Двореца на спорта и културата във Варна.

Билетите бяха почти изчерпани само за няколко часа вчера.

България се класира за осминафиналите на турнира, след като завърши на четвърто място в своята група В с две победи и три загуби. Играчите на селекционера Пламен Константинов започнаха с поражение от Испания, след което победиха Финландия и Украйна, преди да загубят от Хърватия и Словения. От своя страна Франция, която е действащ олимпийски шампион, регистрира четири победи и една загуба в група D и завърши на първо място.

Всички играчи от състава на Пламен Константинов се включиха в днешното 60-минутно занимание. Единственото по-сериозно притеснение от здравословна гледна точка беше свързано с Александър Николов. През последните дни младият посрещач беше на антибиотици, но по последна информация се е възстановил.

"За мен няма значение къде ще направиш голямата крачка – дали на осминафинал или четвъртфинал. Може да се окаже предимство, че е първи мач. Французите ще дойдат, ще видим как ще привикнат към залата. Все пак има някои особености и дано това е в наша полза. Но само това няма как да разчитаме, за да победим настоящия европейски шампион", каза Константинов след поражението от Словения във вторник.

"Трябва да погледнем на някои малки детайли, за да можем да победим Франция", коментира диагоналът Цветан Соколов.

"Надявам се да изиграем хубав мач. Ще ни бъде много трудно. Дано играем по-добре, отколкото днес. И каквото сабя покаже. Гарантирам, че отборът ще даде максимума. Това вече е елиминационен кръг и загубим ли, отиваме вкъщи. Всички ще играем на 100 процента и ще се борим за победата. Огромно благодаря към публиката. Хората показаха, че са с нас. Те са седмият играч на корта", допълни той.

"Без значение какъв е съставът на Франция, това е европейски, олимпийски шампион. Спечели и Лигата на нациите. Обработватват феноменално топката, красота е да ги гледаш как играят волейбол. За нас винаги е било удоволствие и чест да играем срещу съперник, който се отличава от другите. Трябва да излезем освободени и без напрежение. Франция е фаворитът, но дай Боже в един мач да излезе нашата игра и да победим. Не бяха далеч назад годините, когато биехме отборите. На мен това е последното ми европейско първенство във Варна. Дано имаме късмет. Ако продължим напред, ще е уникално", заяви и Теодор Салпаров.

"Бях казал, че ако искаме да направим нещо запомнящо се на това европейско, ще трябва да бием един силен отбор. В нашия случай се падаше или Словения, или Франция. По моите сметки просто трябваше да играем с Франция на четвъртфинал, но пък сега ще го срещнем по-рано в осминафинал. Ако момчетата играят така, както играха срещу Словения, аз съм спокоен, че ще направим страхотен мач", заяви президентът на БФ по волейбол Любо Ганев.

Селекционерът на френския национален отбор по волейбол Андреа Джани сподели, че очаква много тежък мач срещу България в осминафиналите на Евроволей 2023.

"Чувствам се добре тук, в България. Влизаме в много важна фаза от турнира. Сега вече всеки мач е финал. Играем срещу България, много важен мач пред многобройната им публика. Очаква ни тежък мач, защото съперникът ни има много добри играчи. Когато мачът започва, шансовете винаги са равни. Затова ще бъде важно да се възползваме от всички възможности. Фокусът, отношението, техниката - всичко ще има значение, но тези мачове са сложни", коментира Джани.

"Петлите" започнаха с три последователни победи срещу Турция, Португалия и Израел, които до голяма степен им гарантира и първото място в групата. След това обаче дойде шокиращата загуба с 1:3 гейма от Румъния, но в последния двубой, французите се наложиха с категорично 3:0 срещу Гърция, за приключат груповата фаза с баланс 4-1.

Победителят от мача между Франция и България ще играе с Румъния или Хърватия в четвъртфиналите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръбата на плажа в Китен е дъждовен колектор, заяви кметът
Тръбата на плажа в Китен е дъждовен колектор, заяви кметът
Изтича крайният срок за назначаване на общинските избирателни комисии
Изтича крайният срок за назначаване на общинските избирателни комисии