Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Българо-гръцката газова връзка вече е част от газовата система у нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
22:30, 15.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Българо-гръцката газова връзка вече е част от газовата система у нас. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред "По света и у нас". По думите му т.нар. "технологично врязване" е направено миналата седмица, което означава, че развитието на проекта върви по план. Малинов посрещна в хранилището в Чирен депутати от енергийната комисия, които трябваше да проведат изнесено заседание.

Заседанието на енергийната комисия в Чирен се провали, но все пак част от депутатите, включително председателят, дойдоха на място и се запознаха със състоянието на хранилището. В момента то е пълно 20% като на ден се нагнетяват по един милион кубични метра. За да се напълни догоре са необходими 440 дни, а не разполагаме с толкова до зимния сезон. Отделно депутатите се запознаха и с проекта за разширяване на хранилището до 1 млрд. кубични метра, в момента то е 550 милиона.

Държавната компания "Булгартрансгаз" е сключила договор със седем компании, които са си запазили място в хранилището.

БНТ: Това означава ли, че ще бъде запълнено хранилището?

"Ние сме осигурили съответната възможност, оттам нататък всичко зависи от нашите клиенти", заяви Владимир Малинов.

Компанията няма да спира транзитните доставки на руски газ до съседните страни, обясни още Малинов. Той допълни, че страната ни продължава и преговорите с Турция за осигуряване на междусистемна свързаност и още един маршрут на газ към България.

"Република Турция не е член на Европейския съюз и те нямат задължение да приемат такава свързаност, но считам, че в кратък период ще намерим оперативен подход да позволим природен газ от Турция да влезе в България", добави Владимир Малинов.

Темата с газовите доставки коментира в предаването "Бизнес.БГ" министърът на иновациите Даниел Лорер, който обясни, че договорените два танкера американски газ ще стигнат за месец. Днес в Чирен дойдоха само част от депутатите от енергийната комисия.

Даниел Лорер: Помощта от 25 ст. за горивата все още е в процес на обсъждане в коалицията

"Днес сме предимно колеги от "Продължаваме промяната", но няма проблем и в по-съкратен състав успяваме да адресираме повече въпроси", каза още председателят на Комисията по енергетика Радослав Рибарски.

Депутатите ще инициират намаляване на акциза на един от отпадните продукти на компанията, за да облекчат плащанията ѝ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Включват наградени детски творби в учебниците по религия
Включват наградени детски творби в учебниците по религия
На море в България вместо в Гърция: Колко по-евтина може да бъде ваканцията у нас в средата на май?
На море в България вместо в Гърция: Колко по-евтина може да бъде ваканцията у нас в средата на май?