НОВИНИ

Българската Коледа дари апарат за изследване на дишането в болницата в Разград

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 18.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Българската Коледа
Слушай новината

Апарат за функционално изследване на дишането на малките пациенти получи Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Иван Рилски" в Разград. Апаратът е дарение от благотворителната инициатива "Българската Коледа".

Апаратът за функционално изследване на дишането дава възможност на медиците по най-щадящия за малките пациенти начин да се изследват състоянието на белия дроб. Досега тази диагностика се е правила чрез кръвен анализ.

"Вкарваме данните на пациента и се запаметяват в устройството и когато направим самото дишане, самият резултат се изписва", каза Виждан Мехмедова, старша сестра в МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград.

"За бързо и кратко време ние получаваме представа за функционалния капацитет на белите дробове - налягане на кислорода, дихателна честота, форсиран белодробен обмен. Буквално за няколко минути ние можем да се ориентираме в диагнозата", обясни д-р Кадрие Кезимова, МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград.

90% от децата, които се приемат в детското отделение в Разград, имат проблеми с белите дробове.

"Имахме нужда от този апарат. Това е апарат за функционално изследване на дишането специално при деца", каза д-р Петър Тодоров, МБАЛ „Св. Иван Рилски" - Разград.

"За много кратко време, по безболезнен начин, без никакви странични реакции и стрес на детето, ние получаваме на 90% сигурна диагноза", допълни д-р Кадрие Кезимова.

В болницата за първи път имат такъв апарат за диагностика на заболявания на белия дроб при деца над 7 години.

Репортер: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3 дни карантина за пристигащите в Гърция
3 дни карантина за пристигащите в Гърция
Очаква ни топла Коледа, валежи няма да има
Очаква ни топла Коледа, валежи няма да има