НОВИНИ

"Българската Коледа": Помощ за дете с церебрална парализа

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 04.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Общество

13-годишният Георги Скордев от Бургас е едно от децата на "Българската Коледа". Петокласникът не вижда и не чува. Поставена му е и диагноза детска церебрална парализа.

Георги е роден преждевременно. Първите 3 месеца от живота му минават в кувьоз. Последствията - зрението и слухът му са увредени. Години по-късно се появяват и двигателни проблеми.

Има и лека спастика, това явно го е преодолявал сам досега. Това означава някаква много лека форма на церебрална парализа. Едното му сухожилие се оказа, че е по-късно на единия крак и походката му е леко накуцваща, споделя Мария Попова, майка на Георги.

"Българската Коледа" помага на Георги. Поема разходите за лечение в Италия. Там дават надежда на родителите, че детето ще вижда и чува.

Георги общува чрез допир. Ходи и на училище. Има си и най-добър приятел от Пловдив, който пътува всяка седмица до Бургас.

"Гошко много добре показва един голям проблем в комуникацията между хората, че липсва допира. Липсва активно прегръдката. И понякога една прегръдка може да каже много повече от две три думи", споделя Борис, приятел н на момчето.

Днес Георги и майка му украсяват коледната елха. Пожелават си здраве.

"Пожелаваме си да се срещаме с хора без да се притесняваме, защото развитието на дете, то винаги се извършва в социална среда", казва Мария.

Лечението на момчето продължава. Целта е да преодолеят двигателните проблеми. Родителите му са радват, че вече има методика за обучение на сляпо-глухи деца, която ще помогне на Георги в училище.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето остава облачно, ще има условия за поледици
Времето остава облачно, ще има условия за поледици
Утре вечер в "Европейци": Едно българско село с удобствата на съвременен град
Утре вечер в "Европейци": Едно българско село с удобствата на съвременен град