НОВИНИ

Българската професионална футболна лига се завърна в Асоциацията на европейските лиги

българската професионална футболна лига завърна асоциацията европейските лиги
Снимка: БПФЛ
bnt avatar logo
от БНТ
10:48, 21.11.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Българската професионална футболна лига (БПФЛ) официално се завърна в семейството на Европейските футболни лиги. Това се случи на Общото събрание на Асоциацията на европейските лиги, което одобри кандидатурите на България, Албания и Малта като членове на лига в развитие. По този начин Асоциацията вече включва 40 члена от 34 европейски държави.

Общото събрание се проведе в Порто, Португалия с домакинство на Португалската футболна лига, а БПФЛ бе представлявана от президента Атанас Караиванов и члена на УС Добрин Гьонов.

По време на събранието лигите потвърдиха важността на сътрудничеството с УЕФА с цел подобряване системата за разпределение на приходите от европейските клубни турнири за предстоящия цикъл 2024/2027. То е базирано на новите формати на турнирите, разширен календар и увеличение на приходите генерирани от европейските клубни турнири (до 5 милиарда евро на сезон). От Асоциацията на европейските лиги призовават за по-справедлив механизъм за разпределение на приходите, който може да бъде от полза за всички професионални футболни клубове в Европа, а не само онези, които играят редовно в европейските клубни турнирите.

Общото събрание одобри отпускането на 2,3 млн. евро в подкрепа на украинската Висша лига, като средствата ще бъдат инструмент за украинската лига да успее да завърши текущото вътрешно първенство.

БПФЛ вече беше веднъж член на голямото семейство на европейския професионален футбол. На 28 юли 2007 година Българската професионална лига беше приета за пълноправен член по време на Генералната асамблея в Кардиф (Уелс). По това време участват 19 лиги от цяла Европа. Малко по-късно с приемането на още три, набъбват до 22. Но след това членството беше прекратено.

Асоциацията на Професионалните лиги в Европа работи за повишаването на професионалния футбол на континента, а също така създава механизми за издигане на нивото на по-слабите първенства.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото за убийството на аптекарката от Русе
Отложиха делото за убийството на аптекарката от Русе
Свещеници от Софийската митрополия даряват кръв за пациентите във ВМА
Свещеници от Софийската митрополия даряват кръв за пациентите във ВМА