НОВИНИ

Българският отбор по езда спечели два сребърни и един бронзов медал от Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

Български отбор по езда на Спешъл Олимпикс
Снимка: Спешъл Олимпикс България
bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 25.06.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

В състезанието по паркур на централния манеж в ездови клуб на Олимпийския парк в Берлин отборът по езда на Спешъл Олимпикс България завоюва два сребърни, един бронзов медал, и едно седмо място.

Цветелина Георгиева е с четвърто място в дисциплината английска езда. Тя е на 29 г. от Спешъл Олимпикс София и е златен медалист от Световните летни игри в Абу Даби 2019.

„Паркурът беше много труден и конете бяха неспокойни. Въпреки това се справихме“, сподели тя, която завоюва сребро в дисциплината паркур на днешното финално състезание.

Виктор Христов е с четвърто място в дисциплината английска езда. Той е на 41 г. от Спешъл Оимпикс София също е медалист от Абу Даби 2019. Виктор тренира баскетбол в обединения отбор на Спешъл Олимпикс България и е представител на атлетите в управителния съвет.

„Аз съм доволен. Тръгвам си с медал, както си пожелах. Защото сме непобедими заедно“, както винаги позитивен беше той, който също е със сребро от паркура.

Илиана Цветанова е с шесто място от английската езда. Тя е на 29 г. от Спешъл Олимпикс София и също е златен медалист от Абу Даби 2019.

„Наистина беше много труден паркур. Дадох всичко от себе си и показах това, на което са ни учили треньорите“, сподели тя, като завоюва бронз.

Велико Великов е носител на бронзов медал от английската езда.

„Имаше непреодолими предизвикателства. Късметът не беше с мен днес“, сподели той, който е седми в неговата дивизия на паркур.

Отборът по конна езда на Спешъл Олимпикс България участва в дисциплините английска езда и паркур на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин 2023.

Отборът по конна езда е от две жени и двама мъже. Велико Великов е на 23 г. от Спешъл Олимпикс Варна и участва за трети път на Световни летни игри на Спешъл Олимпикс след Лос Анжелис 2015 и Абу Даби 2019. Личен треньор на Велико е Веселин Петров от СККС „Варна“. Участието на Велико Великов в Световните летни игри в Берлин 2023 е с подкрепата на община Варна.

Треньор на отбора по езда е Калояна Борисова от ездови клуб „Конкур“. Виктор, Илиана и Цветелина тренират на конна база „Ниеса“ и подготовката им се подкрепя от Българската федерация по конен спорт. Спешъл Олимпикс България партнира с Българската федерация по конен спорт от 2011 г., когато е и първото участие в този спорт в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Атина‘2011.

„Гордеем се, че можем да развиваме спорта за хора с увреждания, благодарение и на натрупания вече опит през годините. Щастливи сме, че имаме отбор и на тези Световни игри. Приносът е на клубовете. Специални благодарности към ездови клуб „Конкур“ и Стоица Аргилашки и Люба Аргилашка“, подчерта Веляна Желязова, генерален секретар на Българската федерация по конен спорт по време на пресконференцията за изпращане на надионалната делегация за Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023, проведена на 9 юни 2023 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Уембаняма след вечеря с легенди на Сан Антонио: За няколко часа научих повече за НБА, отколкото в целия си живот
Виктор Уембаняма след вечеря с легенди на Сан Антонио: За няколко часа научих повече за НБА, отколкото в целия си живот
България излиза срещу Куба в търсене на задължителен успех в битката за оцеляване в Лигата на нациите
България излиза срещу Куба в търсене на задължителен успех в битката за оцеляване в Лигата на нациите