НОВИНИ

Българският театър в Цариброд празнува 135-и рожден ден

Айше Сали
от Айше Сали
20:54, 29.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Българският театър в сръбския град Цариброд чества своята 135-ата годишнина. Празникът е съпътстван от ново заглавие в афиша - "Оркестър "Титаник". Комедийното представление е посветено на пътя към Европа. То се играе на български и е посрещнато с голям интерес от страна на публиката.

В историята по текста на драматурга Христо Бойчев оптимизмът минава край закритата гара като влака за един по-добър свят. Докато разберат дали ще пътуват или ще потъват героите слушат "Одата на радостта".

"Тази пиеса идеално очертава живота на Балканите. По-точно на страните от Балканите, които не са в Европа. България е в Европа, а страната, в която живеем - не е. Но хората, които са живели по една система, продължават да живеят с надеждата, че нещо ще стане по-добре в Европа. Но с такъв начин на мислене в Европа не се отива", заяви актрисата Соня Станулова.

"Казват оптимисти на хора, които се карат с предмети. Ако се караш с камера или микрофон и очакваш да проработи, ти си оптимист. Така и моите хора в тази пиеса са оптимисти. Чакат", каза Стоян Младенович, режисьор.

Но театърът на българите в Цариброд върви към Европа със своите успехи.

"Това е орден от сръбския президент Александър Вучич за приноса в културата, особено на театъра", посочи Саша Костов, изпълнителен директор на Център за култура и театър "Христо Ботев".

"Най-големият успех е, че сме го запазили, че играем на български, на сръбски. Даже и на местния диалект. За мене успех е, че се появяват млади хора, които стъпват на тази сцена и се включват в театралната магия и това е нещо, което и на нас, по-възрастните ни дава воля да останем тука", заяви Борис Лазаров, актьор.

"Четири поколения от семейство Станулови играят в този театър - дядо ми, който режисира 40 години над 70 пиеси, баща ми, леля ми, аз, дъщеря ми. Той е в една провинциална среда като изход към големия свят", допълни Соня Станулова.

"Дали лесно се прави театър... да, защото тук го правят хора, които обичат театъра", заяви Тони Алексов, организатор на културни събития.

Трупата ще представи "Оркестър "Титаник" в Костинброд през месец май. Мечтата на актьорите е да гостуват с представлението и на софийска сцена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕЖ и фондация "Лъчезар Цоцорков" организираха обучение срещу бърнаута на журналисти
АЕЖ и фондация "Лъчезар Цоцорков" организираха обучение срещу бърнаута на журналисти
В очакване на коронацията на Чарлз III: Най-запалените монархисти вече са пред Бъкингам
В очакване на коронацията на Чарлз III: Най-запалените монархисти вече са пред Бъкингам