НОВИНИ

В очакване на коронацията на Чарлз III: Най-запалените монархисти вече са пред Бъкингам

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:46, 29.04.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Точно 70 години след коронацията на Елизабет Втора, синът ѝ Чарлз официално ще получи правото да властва над народа, армията и църквата. Древни реликви, използвани в продължение на векове, вече пътуват към Лондон за събитието.

Камъкът на Съдбата - един от знаковите исторически символи на монархията. Смята се, че е използван при коронациите на шотландските крале още през 9-и век. През 1296 г. е конфискуван от английския крал Едуард Първи и вграден в трона за коронации в Уестминстърското абатство. В продължение на векове е важна част от коронацията на всички британски монарси. В средата на 50-те години група шотландски студенти нахлуват през нощта в Абатството и успяват да го откраднат.

Реликвата напуска Единбургския замък за първи път от 25 години. След коронацията на Чарлз Трети ще бъде върната обратно в Шотландия.

Осветена беше и плащеницата, зад която ще бъдат помазани с миро Чарлз и Камила. За първи път най-сакралният момент от коронацията ще бъде показан в телевизионен ефир.

В навечерието на бляскавото събитие от Бъкингамския дворец разпространиха нови фотографии на краля и кралицата. Двамата са заснети седнали на трон, а снимките са дело на същия фотограф, запечатал сватбения им ден преди 18 години.

И докато официалните приготовления са на финалната права, най-запалените фенове на монархията вече си пазят места, за да видят от възможно най-близо процесията на кралското семейство на 6 май.

"Искахме да сме сигурни, че ще си запазим хубаво място. Тук ще дойдат много хора, а подобно събитие се случва веднъж в живота. Е, може би ще имам късмета да видя и Уилям като крал, но нищо не е сигурно", заяви Каръл Фостър.

Каръл и семейството ѝ разпъват палатките си по протежението на The Mall - улицата, която отвежда към двореца и по която ще преминат кралят, кралицата и над 5000 военнослужещи. Очаква се за коронацията в Лондон да пристигнат над 1 млн. души от различни части на Великобритания и света. Официалните гости в Уестминстърското абатство ще бъдат 2000 - сред тях кралски особи, държавни лидери и специално поканени от Бъкингамския дворец работници на първа линия.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският театър в Цариброд празнува 135-и рожден ден
Българският театър в Цариброд празнува 135-и рожден ден
Папа Франциск се срещна с бежанци в Унгария
Папа Франциск се срещна с бежанци в Унгария