НОВИНИ

Без опашки и напрежение протичат изборите в Лондон

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 11.07.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

В британската столица не се наблюдава струпване пред избирателните секции. А отвъд Океана, в Масачузетс, очакват висока избирателна активност, въпреки ваканционния сезон. Ето какво съобщиха за БНТ посланикът ни в Лондон Марин Райков и председателят на Българския център в Бостън Надя Марчева-Улман.

"На предишните избори тук бяха 60 - 80 души отпред, сега виждаме, че има много по-малко присъстващи. Но това се дължи по-всяка вероятност и на това, че се откриха много нови секции. Знаете миналия път бяха 35, сега са 135. При това ще се гласува с машини в 56 от тях. Със сигурност това ще има отражение върху активността. Създаде се много по-голяма организация, откъм логистика имаше значителни въпросителни, но така или иначе аз съм оптимист, че денят ще мине успешно", заяви Марин Райков, посланик на България във Великобритания.

"Броят на предварително подадените заявления общо за Масачузетс е 253 за тези избори, което е само със 17 по-малко от тези през април тази година. Това показва силен интерес към избирателната активност. Тук се има предвид, че сме и в периода на летните отпуски и на традиционните пътувания в България и се очаква част от българите, които живеят тук, да гласуват в родината. В същото време след отпадането на лимита на секциите в чужбина в Масачузетс бяха открити две допълнителни секции, които сега общо са четири, както и секции в Портланд, Мейн и Норуолд, Кънектикът. Тъй като разстоянията тук са огромни, на практика това дава възможност на много повече от сънародниците ни да упражнят конституционното си право да гласуват. Това особено ни радва и Българският център е много щастлив отново да отвори вратите си за всички гласоподаватели", допълни Надя Марчева Улман, член на Борда на директорите на Българския Център в Нова Англия, Бостън, САЩ.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Турция: ЦИК решиха декларации да могат да се попълват извън изборното помещение
От нашите пратеници в Турция: ЦИК решиха декларации да могат да се попълват извън изборното помещение
Проблем с машините имаше в 2 от секциите в 128-мо училище в София
Проблем с машините имаше в 2 от секциите в 128-мо училище в София