НОВИНИ

Без заразени на италианския остров Джилио - чист късмет или благоприятна комбинация от фактори?

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 09.06.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света

На фона на тежката криза с Covid-19 в Италия, където вирусът взе над 33 000 жертви, едно място остана незасегнато от вируса - остров Джилио, срещу бреговете на Тоскана. Островът е населен с възрастни хора, но нито един от тях не е заразен.

Чист късмет или благоприятна комбинация от фактори, изградили имунитет на жителите на италианското островче? Става дума за второто. Едва около 16 км вода делят Джилио от Ботуша. Тук живеят близо 800 души, предимно възрастни. Има един лекар.

Армандо Скиафино, лекар в Джилио: "Странно е, че нямаме нито един заразен, въпреки че вирусът имаше много време и възможности да плъзне на острова."

На острова са идвали хора, но заразата не е пренесена. По време на карантината в Джилио се оказва една от най-известните италиански изследователки на епидемии. Тя пристига с дъщерите си заради документи, свързани със скорошната смърт на майка ѝ. Но с пламването на пандемията, приема изследването на местните хора като своя мисия.

Паола Мути, изследовател от Миланския университет: Едната теория е, че устойчивостта може да се дължи на предишни инфекции или по-меки разновидности на коронавирус в минали години с проявления като настинка и кашлица. Това може да е създало предпазен щит на хората срещу Covid- 19.

Втората теория се гради на хипотезата, че комбинацията от изобилстващи слънце, сол и влага е спряла до голяма степен заразата. Има и още един фактор. Векове наред жителите на острова, откъснати от света, са се женили помежду си и така са изградили специфичен генетичен профил с по-малко протеин, за който коронавирусът се захваща, за да проникне в организма. Изследването на местните продължава, а изводите ще помогнат на целия свят в битката с Covid-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК пуска мобилно приложение
НЗОК пуска мобилно приложение
2020 - най-черната година за авиоиндустрията
2020 - най-черната година за авиоиндустрията