НОВИНИ

БФС с революционна стъпка в процеса по дигитализация на футбола

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:41, 01.07.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
бфс революционна стъпка процеса дигитализация футбола
Слушай новината

Българският футболен съюз (БФС) подписа 5-годишен договор за партньорство с BLOCKSPORT AG, водещ швейцарски доставчик на иновативни технологични решения в сферата на спорта.

По този начин БФС става първата спортна федерация в света, която ще изгради цялостна дигитална екосистема – със специално приложение за запалянковците, фен-токени и NFT-платформа.

Революционната стъпка ще даде възможност за използването на всички възможности на блокчейн технологиите и токенизацията в подкрепа на българския футбол и българския спорт като цяло. Редица клубове вече са се възползвали от дигиталните иновации, но това е първият случай, в който всички услуги са взаимносвързани и обединени под една шапка.

Целта на новото партньорство е да бъдат разработени дигитални начини запалянковците да бъдат по-ангажирани с националния отбор, като стартът ще бъде даден с ново интерактивно приложение за привърженици както на територията на България, така и в чужбина. Следващата стъпка ще бъде пускането на NFT-та (оригинални елементи – снимки, видео и други цифрови файлове за колекционери), както фен-токени на националния отбор, които ще дават възможност на привържениците да се възползват от ексклузивни оферти и бонуси.

"Изключително съм горд от факта, че Българският футболен съюз е първата федерация с напълно завършена дигитална екосистема. Това ще помогне не само на националния ни отбор, но и на елитните ни клубове и на запалянковците. Често четем информации за американски, английски и немски първенства и федерации, които обявяват подобни търговски партньорства и добавят допълнителна стойност към така или иначе развития си спорт. Убеден съм обаче, че нашият проект е крайъгълен камък в тази част на Европа – регион, който традиционно произвежда таланти и добър футбол. Радвам се, че Българският футболен съюз и нашите партньори отчитат огромния потенциал и заедно сме готови да открием нови хоризонти в дигиталното пространство. Това не просто ще ни издигне на друго ниво, но и ще ни помогне да привлечем инвестиции във футболната индустрия и в спорта като цяло. Силно се надявам другите федерации в страната и на Балканите да последват примера ни и да открият възможностите на дигиталната трансформация. Благодаря на екипа ми за усърдната работа по проекта в последните 12 месеца и нямам търпение за следващите стъпки в това революционно начинание", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

Изпълнителният директор и съосновател на BLOCKSPORT Владимир Люлка, както и представителят на компанията за Балкансия регион Владимир Стеванович пък изразиха надежда, че това партньорство ще може да послужи за пример за цялата спортна индустрия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Митрофанова беше на разговор в МВнР
Посланик Митрофанова беше на разговор в МВнР
Настимир Ананиев, ПП: Трябва да направим опит да има правителство
Настимир Ананиев, ПП: Трябва да направим опит да има правителство